De ce avem nevoie de mai puține instanțe de judecată

Anticoruptie.md
04/05/2016
Infografic: CRJM

Micşorarea numărului de instanţe judecătoreşti de la 44 la 15, aşa cum prevede o nouă lege votată de Parlament la mijlocul lunii aprilie, va ajuta autoritățile să economisească sume importante din bugetul public, va asigura condiţii de muncă adecvate pentru judecători şi va îmbunătăţi calitatea actului de justiţie prin specializarea magistraţilor. De această părere sunt experţii Centrului de Resurse Juridice din Moldova, care au explicat avantajele reorganizării hărţii judecătoreşti prin intermediul unui infografic. 

Potrivit prevederilor legii în baza căreia urmează să fie reorganizat sistemul instanțelor judecătorești, până în 2027 în Moldova vor rămâne 15 judecătorii. Tot până atunci ar urma să fie creată, prin fuzionarea judecătoriilor de sector, Judecătoria Chișinău. În schimb, vor dispărea Judecătoria Militară și Judecătoria Comercială de Circumscripție. Pentru optimizarea hărții judecătorești vor fi necesare circa 1,2 miliarde de lei, pe viitor însă aceste modificări ar putea să ajute autoritățile să economiseacă sume enorme de bani, care în prezent sunt alocate pentru întreţinerea zecilor de instanţe de fond: circa 45,3 milioane de lei anual. Pe de altă parte, sediile vechi vor rămâne în gestiunea statului şi vor putea fi valorificate pentru alte necesităţi.  

Experții CRJM arată în infografic că la ora actuală 28 de judecătorii au mai puţin de șase magistraţi, iar instanţele mici consumă aproape jumătate din bugetul total alocat judecătoriilor. În schimb, costul examinării unui singur dosar în aceste instituţii era de circa 1.706 lei în anul 2014, comparativ cu 873 de lei din judecătoriile cu mai mulți magistrați. Totodată, în 2015, volumul de lucru în diferite instanțe a variat între 66,5 și 2287 de cauze per judecător. 

Anterior, experţii atrăgeau atenția că legea deja conține o problemă. Potrivit noilor prevederi, mandatul tuturor președinților și vicepreședinților de instanțe vor fi încetate la 1 ianuarie 2017. CRJM a propus anterior ca mandatele președinților și vicepreședinților să fie încetate doar în cazul judecătoriilor care vor dispărea în urma optimizării. În caz contrar, argumentau experții, independența sistemului judecătoresc ar putea fi pusă în pericol. Propunerea nu a fost însă acceptată.

Anticoruptie.md
04/05/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii