Membrii Consiliului Uniunii Avocaţilor au marcat, duminică, 9 septembrie, ziua lor profesională printr-o acţiune de protest la Penitenciarul nr. 13, în semn de opunere faţă de practicile de intimidare și maltratare a avocaților şi încălcare a drepturilor clienților, acțiuni, care, în ultimul timp, spun ei, s-au întețit. Membrii Consiliului Uniunii Avocaților au chemat breasla, printr-un mesaj postat pe o rețea de socializare, să „se solidarizeze în rezistenţa împotriva practicilor de intimidare şi maltratare a avocaţilor”. „Doar pe această cale vocea avocaţilor în procesul penal şi civil va fi auzită”, se menționează în mesajul de felicitare, adresat avocaților, cu ocazia sărbătorii profesionale!
Amintim că recent avocații omului de afaceri Veaceslav Platon au fost agresați fizic, în incinta Penitenciarului nr. 13, de către angajați ai detașamentului cu destinație specială „Pantera”. Ei se aflau la o întrevedere cu clientul lor și au cerut administrației penitenciarului să-i acorde asistență medicală, pentru că el avea leziuni vizibile pe tot corpul și acuza că a fost torturat în celulă. Avocații susțin că acțiunile administrației penitenciarului constituie o încălcare gravă a drepturilor omului, dar și o ingerință brutală în activitatea de avocat. La o zi de la cele întâmplate, Administrația Națională a Penitenciarelor a calificat, într-o declarație publică, acțiunile deținutului Platon și ale avocaților săi, drept provocări la adresa sistemului penitenciar.
În luna iunie curent, membrii Uniunii Avocaților din Moldova, au protestat în fața sediului Curții de Apel Chișinău, împotriva aplicării excesive de către judecători a arestului ca formă de măsură preventivă. Protestul avocaţilor a fost anunțat ca o reacţie la perpetuarea de către procurori şi instanţele de judecată a aplicării prezumpţiei de arestare a persoanelor pe perioada efectuării acţiunilor de urmărire penală şi de judecare a cauzelor în instanţele de fond.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii