Declarație CIJM: Cerem Procuraturii Generale și Ministerului de Interne să cerceteze abuzurile admise de Poliția raionului Taraclia asupra unor jurnaliști de investigație și medii de informare

Echipa CIJM
03/06/2016

Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) cere Procuraturii Generale și Ministerului de Interne să cerceteze acțiunile abuzive ale Inspectoratului de Poliție al raionului Taraclia, care a dispus interogarea autorilor unei investigații jurnalistice şi confiscarea materialelor în baza cărora a fost realizată ancheta jurnalistică. 

Investigația jurnalistică, desfășurată în cadrul unui proiect al Centrului de Investigații Jurnalistice, deconspiră o schemă frauduloasă prin care un iaz a ajuns din proprietate publică în proprietate privată. Ancheta jurnalistică dezvăluia că orașul Taraclia riscă să rămână fără iazul care îl protejează de inundații, după ce bunul public a ajuns în mâinile preşedintelui cooperativei “Rodina Nova”, printr-o decizie a Judecătoriei Economice, emisă în anul 2011. În timp ce Primăria orașului încearcă să-și recupereze bunul pierdut, iar procurorii se chinuie de cinci ani să descopere cum a ajuns iazul pe mâini străine, omul de afaceri a scos lacul la vânzare. Reporterii au deconspirat întreaga schemă, după ce s-au dat drept cumpărători și au filmat cu o cameră ascunsă. Investigația jurnalistică a fost publicată pe portalurile CIJM www.anticoruptie.md si www.investigatii.md, în ziarul regional “Svet” şi difuzată la postul local de televiziune NTS.

La 28 mai curent, doi reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Taraclia au mers la redacţia ziarului “Svet” din Taraclia și la postul TV NTS, somând autorii investigației  să dea în scris explicații și să răspundă la mai multe întrebări, între care, de ce investigația  a apărut anume în aceste medii de informare, cine a autorizat publicarea/difuzarea, cine este comanditarul investigației și cine le-a oferit imaginile video. Poliţiştii au cerut contractul semnat cu CIJM şi materialul video brut.  

CIJM califică acțiunile polițiștilor drept ingerință în exercitarea libertății de exprimare, exercitarea de presiuni și constrângere a jurnaliștilor care și-au făcut meseria, realizând o anchetă de presă pe un subiect de interes public. Acţiunile oamenilor legii sunt făcute în afara unui proces penal, fapt care trezeşte semne de întrebare referitor la legalitatea cerinței ridicării materialelor video. Jurnaliștii nu pot fi obligați și cu atât mai mult impuși prin ordonanțe de poliție să pună la dispoziția organelor de drept materialele care au stat la baza investigației jurnalistice. Acest demers al organelor de drept din raionul Taraclia și faptul că au interogat jurnaliștii este un atac direct la libertatea presei. Poliția trebuie să cerceteze cazul, sub aspectul infracțiunii comise de cei vizați în investigație, nu să se răfuiască cu jurnaliștii care au dezvăluit fapte ce contravin legislației în vigoare. 

Înregistrările audio și video au fost făcute cu respectarea normelor deontologice și constituie probatoriul ce deconspiră o schemă păguboasă pentru patrimoniul public. Solicitarea organelor de drept de a le oferi materialele ce au stat la baza documentării investigației vine în contradicție cu prevederile CEDO, care, prin articolul 10 privind Libertatea de exprimare, protejează nu doar conţinutul şi substanţa informaţiilor şi ideilor, dar şi mijloacele prin care acestea sunt transmise. Dreptul jurnaliştilor de a-şi proteja sursele  de documentare şi de informare reprezintă una dintre condiţiile de bază ale libertăţii presei într-o societate democratică. Această protecţie reiese din normele naţionale în materie (art. 32 din Constituţia R. Moldova, art. 13 din Legea cu privire la libertatea de exprimare, art. 14 din Codul audiovizualului al RM, Codul deontologic al jurnalistului) şi este afirmată de instrumentele internaţionale privind libertăţile ziariştilor. 

Echipa Centrului de Investigații Jurnalistice  

3 iunie 2016 

Echipa CIJM
03/06/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii