Declarație // TI - Moldova atenționează asupra caracterului inacceptabil de intimidare asupra jurnaliștilor de investigație realizat pe fundalul intensificării procesului de verificare a averilor procurorilor și judecătorilor

Anticoruptie.md
04/02/2022

Transparency International – Moldova se solidarizează cu echipa Centrului de Investigații Jurnalistice, care a anunțat public că este amenințată cu un dosar penal pentru că a accesat și colectat date cu caracter personal într-o investigație jurnalistică care vizează averea nedeclarată a unui procuror. Acesta după ce un judecător a emis o încheiere prin care a anulat ordonața procurorului de a nu începe urmărirea penală la plângerea fostei soții a procurorului. TI - Moldova a făcut o declarație prin care se arată îngrijorată de presiunile care se fac asupra jurnaliștilor și a transmis declarația la mai multe organizații internaționale și misiuni diplomatice.   

„În contextul ultimelor declarații ale Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova, Transparency International – Moldova își exprimă profunda îngrijorare și atrage atenția autorităților statului, organelor anti-corupție, de asigurare a regimului constituțional și partenerilor de dezvoltare a Republicii Moldova asupra caracterului inacceptabil de intimidări și presiuni realizat pe fundalul intensificării procesului de verificare a averilor procurorilor și judecătorilor, care acționează tot mai agresiv împotriva jurnaliștilor care descoperă și semnalează cazurile de îmbogățire ilicită și averi nedeclarate care nu pot fi explicate prin venituri legale. 

Cazul semnalat de către Centrul de Investigație Jurnalistice din Moldova este ieșit din comun și demonstrează cert atentarea prin orice mijloace la libertatea presei și a mecanismelor democratice care sunt sugrumate de interese și scopuri obscure. Mai bine de 3 ani de zile, jurnaliștii de investigații au dat zeci de explicații și tot felul de justificări unor instituții ale statutului care în loc să asigure echilibrul adecvat dintre viața privată și libertatea de exprimare, acționează cinic în detrimentul interesului public.

Folosirea tendențioasă a legislației privind protecția datelor cu caracter personal împotriva dreptului la informare și libertatea de exprimare pe cazuri de interes public, reprezintă un abuz, iar intimidarea presei pentru cazurile de corupție și îmbogățire ilicită scoase la iveală în investigațiile jurnalistice urmează a fi pedepsite conform art. 1801 din Codul penal. 

Presiunea asupra jurnaliștilor prin intermediul procedurilor penale constituie un atac grav la libertatea presei și un precedent periculos pentru democrația unui stat”, se arată în Declarația Transparency International Moldova.

TI-Moldova a transmis declarația la mai multe ambasade și reprezentanțe ale instituțiilor internaționale acreditate la Chișinău.  

Declarația TI Moldova a fost semnată de mai multe organizații neguvernamentale, instituții media și jurnaliști:  

Andrei Dumbrăveanu,  doctor în sociologie, conferențiar universitar,Facultea Jurnalism și Științe ale Comunicării USM

Pavel Păduraru, jurnalist de investigație 

ARIM

Asociatia Eco-Titas

UOI RM

IDIS Viitorul

BPW  Moldova

IPRE

Institutul de Politici Publice 

Gazeta de Chișinău 

Asociația Media Alternativa 

 

 

Anticoruptie.md
04/02/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii