Democrata Valentina Buliga a devenit doctor în științe farmaceutice

Julieta Savițchi
22/04/2019
adevărul.ro

Deși se ocupă mai mult de 15 ani de politică și este departe de activitatea farmaceutică, fruntașa Partidului Democrat, Valentina Buliga, a susținut recent teza de doctor în științe farmaceutice. Lucrarea științifică cu denumirea „Repere legislative și manageriale ale securității farmaceutice” aproape că nu se referă la știința farmaceutică și ține mai mult de managementul în domeniu.

Autoarea tezei susține în preliminarii că lucrarea sa științifică, „în premieră, cercetează securitatea farmaceutică multiaspectual de pe pozițiile și cu aplicarea principiilor abordării sistemice și elaborează o metodă complexă de cuantificare a factorilor ce influențează securitatea farmaceutică”.

La aspectul inovațional, Valentina Buliga susține că prin lucrarea sa a fost soluționată o problemă științifică importantă – s-a demonstrat „necesitatea existenței și asigurării funcționalității continue a subsistemului securității farmaceutice și s-au evidențiat problemele ce afectează pe moment securitatea farmaceutică și factorii de risc de care trebuie să se țină cont în permanență”.

Fosta deputată susține în concluzie că în lucrarea sa științifică „s-a elaborat o metodă complexă de analiză a influenței factorilor asupra securității farmaceutice cu estimarea duratei de influență, tipului, dinamicii, ponderii relative a influenței, precum și probabilității schimbării acțiunii factorilor, iar cea mai ponderată influență asupra sistemului național al securității farmaceutice o au factorii ce determină accesibilitatea fizică și economică a medicamentelor”.

Valentina Buliga vine și cu câteva recomandări, cum ar fi stabilirea de sancțiuni pentru încălcarea normelor juridice destinate să asigure securitatea farmaceutică și înăsprirea sancțiunilor deja existente.

Buliga, farmacistă de profesie, este vicepreședintă a Partidului Democrat din Moldova și a devenit pentru prima oară deputată în 2005. Până atunci, a deținut mai multe funcții în domeniul sistemului medical. În septembrie 2009, a fost numită ministră a Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, post pe care l-a ocupat până la alegerile parlamentare din 2014.

La alegerile locale din 2011, a candidat la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea PDM și a obținut în primul tur doar 2,56% din sufragii. După alegerile parlamentare din 2014, a acces în Legislativ și a fost numită preşedintă a Comisiei parlamentare pentru protecţie socială, sănătate şi familie.

În 2013, Valentina Buliga a fost unul dintre miniștrii sancţionați de fosta Comisie Națională de Integritate pentru că nu a depus în termen declaraţia de avere. Potrivit portalului Moldova Curată, Judecătoria Râşcani din municipiul Chişinău a sancţionat cinci miniştri care nu şi-au declarat averile atunci când au fost numiţi în funcţie. Dintre aceștia, doar doi au plătit amenda, printre care și Valentina Buliga.

Din decembrie 2018, Valentina Buliga deține funcția de director al Casei Naționale de Asigurări Sociale. În perioada mandatului său de ministră a Muncii, la o întâlnire cu câteva tinere mame care se plângeau că banii din indemnizațiile pentru îngrijirea copiilor nu le ajung nici de scutecte, Buliga le-a răspuns sentențios: „Scutece... spălați pelincuțe!”. În consecință, ministra a fost criticată că, în loc să elaboreze politici de majorare a indemnizațiilor pentru nou-născuți, propune metode de îngrijire a copiilor folosite în secolul trecut.

Julieta Savițchi
22/04/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii