Deputatul Vasile Bolea este al doilea candidat socialist pentru Chișinău

Mariana Colun
02/10/2018
Vasile Bolea, alături de Ion Ceban. Foto: facebook.com

Deputatul Vasile Bolea este cel de-al doilea candidat al socialiștilor pentru Chișinău. PSRM a anunțat marți, 2 octombrie, că deputatul va candida în circumscipția electorală 24. Deputatul, sportiv de performanță în trecut, s-a remarcat prin altercații la un șantier de construcție. El a cerut în instanță scoaterea pietrei comemorative în memoria victimelor ocupației sovietice din Piața Marii Adunări Naționale și a protestat la Bruxelles împotriva semnării Acordului de Liber Schimb dintre UE și Republica Moldova.      

Vasile Bolea a ajuns în 2014 în Parlament împreună cu alţi doi activişti ai Fundaţiei „Soluţia”, unde ocupa postul de şef al departamentul juridic. Într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice se arată că în timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 2014 Vasile Bolea a vărsat în bugetul formațiunii politice din care face parte 83.000 de lei, jumătate din veniturile pe care le-a declarat pentru 2012-2013. În 2015, în cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale, Bolea a contribuit la bugetul PSRM cu 95.000 de lei.

În ultima sa declarație de avere și interese personale, pentru 2017, consilierul a trecut venituri de circa 339.000 de lei din salariul său și al soției,  precum și îndemnizația de parlamentar, alte 2750 de euro drept datorie încasată conform titlului executoriu, un teren intravilan evaluat la 81.000 de lei, o treime dintr-un apartament de 52,7 metri pătrați, pe care îl deține din 2003, estimat la aproape 279.000 de lei, un apartament de 43,8 metri pătrați, evaluat la 210.000 de lei, precum și două automobile, o Kia Rio, fabricată în 2002, cumpărată în 2009 cu doar 30.000 de lei, și un Chevrolet Aveo, anul fabricației 2010, pe care l-a cumpărat în 2013 contra sumei de 70.000 de lei.

Foto: captură avere.md

Bolea face parte din Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului și este secretar general al fracțiunii PSRM în Legislativ. El și-a început cariera de rugbist la echipele chișinăuiene, apoi a fost selecționat în echipa națională a Moldovei, după care s-a transferat la echipa ucraineană Aviator Kiev. În 2013 Vasile Bolea a candidat la funcția de președinte al Federației Moldovenești de Rugby, dar n-a fost admis în concurs pe motiv că nu a plătit cotizațiile de membru timp de câțiva ani și din aceste considerente nu mai făcea parte din federație. El a declarat atunci că nu a plătit cotizația de membru (100 de lei lunar) pentru că Federația de Rugby activa ilegal și că va cere instituțiilor de resort să verifice acest lucru.

În toamna anului 2012, Vasile Bolea, împreună cu Vlad Batrîncea și Grigore Novac a depus la Curtea de Apel Chișinău o cerere (din partea Fundației „Soluția”) privind evacuarea pietrei comemorative în memoria victimelor ocupației sovietice instalate în Piața Marii Adunări Naționale. Atunci instanța a hotărât că cererea depusă împotriva Primăriei Chișinău este nefondată. În vara anului 2014, în timp ce la Bruxelles avea loc semnarea Acordului de Asociere și Liber Schimb dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, reprezentanți ai Partidului Socialiștilor, în frunte cu Vasile Bolea și deputatul Ion Ceban, au organizat un protest în fața sediului Comisiei Europene la Chișinău, scandând mesaje antieuropene și militând pentru organizarea în Republica Moldova a unui referendum în legătură cu acest subiect. Alături de colegii săi, el a insistat asupra interzicerii prin lege a unionismului și a introducerii în școli drept discipline obligatorii a cursurilor „Istoria Moldovei” și „Limba moldovenească”.

Pe 19 mai 2015, consilierii comuniști din Consiliul municipal Chișinău au anunțat în cadrul conferințe de presă că vor cere ajutorul colegilor din fracțiunea parlamentară a PCRM pentru retragerea imunității parlamentare a deputaților Anatolie Labuneț, Grigore Novac, Ion Ceban, Vasile Bolea și Marina Radvan, după ce aceștia împreună cu câțiva consilieri și aleși PSRM au provocat bătăi la ședința Primăriei Municipiului Chișinău și pe un șantier de construcții din Chișinău.

Sursa video: Realitatea.md

Vasile Bolea este acționar la Cereale Vulcăneşti S.A, unde deține 81 de acțiuni și asociat unic la SRL Afaceri de Familie, fondată în 2010. El este membru fondator la Asociaţia Obştească “Garda Tînără”, Mişcarea Tineretului şi Studenţilor din Moldova “Da!”, Asociaţia Obştească “Institutul de modernizare a Moldovei”, Societatea Protecţiei Drepturilor Invalizilor şi Veteranilor “Echitate” și la Asociaţia de Rugby din municipiul Chişinău.   

Primul candidat PSRM pentru o circumscripție electorală din capitală este consilierul Aleksandr Odințov. PSRM și-a anunțat anterior candidaturile pentru circumscripțiile Căușeni, Ștefan-Vodă, Soroca, FloreștiRâșcani, unde a fost înaintat fiul unei regretate deputate socialisteprecum și Sângerei, Leova, Ocnița, Edineț, Orhei, Ivancea, Fălești, Ungheni, Cimișlia și Glodeni.

La scrutinul parlamentar din noiembrie 2014, Partidul Socialiștilor a intrat în Parlament cu 25 de mandate.  

Mariana Colun
02/10/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii