Direcţia de Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului Naţional de Investigaţii a fost lichidată

Anticoruptie.md
26/07/2019

Direcția de Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului Național de Investigații, cunoscută drept Direcția a 5-a, a fost lichidată. Un ordin în acest sens a fost semnat vineri de către ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, în urma constatării mai multor abuzuri grave în cadrul acestei structuri.

„În calitate de ministru, acum câteva săptămâni, am făcut un demers către fostul procuror general, Eduard Harunjen, în care îi solicitam, în spiritul principiului colaborării loiale între instituțiile statului, să dispună efectuarea unor investigații ample cu privire la respectarea de către procurori a drepturilor persoanelor interceptate de a fi informate despre supunerea la măsuri speciale de investigații, dar și a măsurilor reparatorii pentru cei care au fost interceptați în mod abuziv”, a declarat Andrei Năstase în cadrul unui briefing de presă

„Nu am primit până în prezent niciun răspuns, iar cei urmăriți și interceptați rămân în continuare cu drepturile călcate în picioare. Am dispus o anchetă internă amănunțită cu privire la Direcția de Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului Național de Investigații, cunoscută ca Direcția a 5-a, iar constatările sunt extrem de grave. Direcția a 5-a era instrumentul de urmărire, interceptare și filare a celor care îndrăzneau să se opună bandei de infractori care se aflau la putere”, a declarat ministrul.

Acesta a mai menționat că angajații Direcției a 5-a au efectuat, în perioada 1 ianuarie 2017–8 iulie curent, 28.958 de operațiuni de prelucrare a datelor cu caracter personal. Evaluarea internă, inițiată de ministrul de Interne, a relevat și faptul că înființarea și funcționarea Direcției a avut loc cu multiple abateri de la prevederile cadrului normativ în vigoare, iar regulamentul privind organizarea și funcționarea acestei structuri a scos în evidență suprapuneri și dublări ale unor competențe atribuite altor direcții ale INI. 

„Nu au fost niciun fel de demersuri și rapoarte care să justifice necesitatea acestor operațiuni. Este o încălcare a prevederilor legislației. Au fost inițiate anchete de serviciu. Un capitol ruşinos în istoria acestei instituţii se încheie o dată şi pentru totdeauna”, a mai adăugat Năstase.

Anticoruptie.md
26/07/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii