Doar 139 de secții de votare în străinătate // Platforma DA și PAS vor desfășura la 7 iunie un protest în fața CEC: „Se încalcă dreptul la vot”

Cornelia Cozonac
06/06/2021

Comisia Electorală Centrală a decis sâmbătă să deschidă în străinătate doar 139 de secții de votare la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, fapt ce a trezit nemulțumiri în rândul mai multor formațiuni politice, care au declarat că astfel se va încălca dreptul la vot și e un prim pas spre fraudarea alegerilor. Doi concurenți electorali, Platforma DA și PAS, au anunțat că vor contesta decizia CEC și au chemat totodată susținătorii lor să  iasă luni, 7 iunie, începând cu ora 12.00, la un protest în fața sediului Comisiei Electorale Centrale.    

„Diaspora a fost din nou nedreptățită. CEC a redus numărul secțiilor de vot din diaspora, dar adaugă două secții în Transnistria. Altfel de instituții trebuiau să vegheze la buna desfășurare a acestor alegeri. Să ne mobilizăm exemplar și să dăm o lovitură de grație acestei majorități toxice care poartă interese străine și calcă în picioare democrația. Este un semn de disperare al acestei majorități toxice” , a menționat liderul Platformei DA, Andrei Năstase.

„Comisia Electorală Centrală a adoptat totuși propunerea lui Maxim Lebedinschi și, respectiv, pentru diasporă se propun doar 139 de secții de votare. ”Eroii” dodoniști ai zilei care au sfidat legea într-un mod atât de obraznic sunt: Maxim Lebedinschi, Vadim Filipov, Vasile Gafton, Veaceslav Agrigoroaie și Andrei Volentir. Vom contesta hotărârea vădit ilegală în justiție. De asemenea, examinez posibilitatea depunerii plângerii penale pe numele lui Maxim Lebedinschi. Încălcarea unor norme imperative ale legii nu poate fi lăsată fără niciun fel de acțiuni. În același timp, această hotărâre este primul pas în direcția fraudării alegerilor. Iar fraudării trebuie să ne opunem. Și ne vom opune”, a declarat deputatul PAS, Sergiu Litvinenco. 

Și președinta Maia Sandu a calificat drept „batjocură” decizia Comisiei Electorale Centrale. „Somez CEC să-și revadă imediat decizia - să respecte legea și să asigure dreptul la vot”, a declarat Maia Sandu, într-o postare pe Facebook.

Cifra decisă de CEC este mai mică decât cea propusă de Ministerul de Externe - 190, și chiar decât intenția inițială a CEC  - 162 de secții de votare în străinătate.

Tot sâmbătă, CEC a decis că la alegerile de la 11 iulie, transnistrenii vor putea vota în 44 de secții de votare.

Cornelia Cozonac
06/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii