Dobânzile mari îi conving pe moldoveni să depună banii în bănci. Cu cât s-a majorat volumul depozitelor în ultimul an

Ion Chișlea
22/07/2022
FOTO: Anticoruptie.md

Volumul leilor depuși în băncile moldovenești s-a dublat față de acum un an, potrivit datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei (BNM), în condițiile majorării consistente a ratei dobânzilor dar și a menținerii unui curs stabil al monedei naționale. 

În luna iunie  moldovenii au depus în bănci suma echivalentă a 3,97 miliarde lei, atât în monedă națională cât și în valută, arată datele BNM. Față de acum un an, volumul depozitelor noi atrase a sporit cu 78%.

O creștere și mai semnificativă a fost înregistrată în cazul depozitelor în lei moldovenești. Volumul lor s-a cifrat la 2,98 miliarde lei, fiind de două ori mai mare față de iunie 2021. Spre comparație, depunerile noi în valută, recalculate în lei, s-au cifrat  la 985 milioane lei fiind cu 33 la sută mai mari față de acum un an.

Deponenții preferă să-și țină banii în bănci în monedă națională datorită cursului stabil al leului și dobânzilor mai mari. Astfel, față de iunie 2021, rata medie la depozitele atrase în monedă națională s-a majorat cu 6,36 puncte procentuale până la 9,54%, pe când rata medie la depozitele în valută s-a micșorat cu 0,06 puncte, fiind de 0,44%.

Depunerile în lei ale persoanelor fizice sunt cele mai atractive, dobânda medie în cazul lor fiind de 11,36%. Depunerile pe un termen de la unu până la doi ani au o dobândă și mai mare – de 12,36%.

Totuși cea mai mare parte din deponenți nu riscă și preferă să țină banii în depozite pentru perioade mai scurte, cuprinse între șase luni și un an.

Dublarea volumului depozitelor atrase de la persoanele fizice vine după ce Banca Națională a majorat de la începutul anului dobânda de politică monetară cu 12 puncte până la 18,5%.

Scopul politicii BNM este de a descuraja creditarea prin scumpirea creditelor și de a încuraja depunerile în bănci datorită dobânzilor mai mari la depozite. Astfel, BNM urmărește să reducă banii aflați în circulație pentru a stăvili inflația, care a ajuns luna aceasta la 31,83%.

De cealaltă parte, deponenții, plasând banii în depozite bancare, încearcă să-și protejeze măcar parțial economiile de inflația galopantă.

Ion Chișlea
22/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii