DOC// Fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, ar putea să revină în sistem. Procuratura Generală se opune

Julieta Saviţchi
28/04/2022
CIJM

Judecătoria Chişinău a anulat ordinul semnat de procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo la 12august 2021, prin care fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, a fost demisdin sistem. Procuratura Generală a contestat decizia în instanţa ierarhic superioară.

Dacă decizia instanţei de fond va fi menţinută, Procuratura Generală va fi obligată să-i ofere lui Morari un loc de muncă în calitate de procuror.

Solicitat de reporterii portalului Anticorupţie,md, Viorel Morari a declarat că este prematur de vorbit despre revenirea sa în sistem. „Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată. Eu nu pot să o contestez, dar vreau ca acest lucru să fie făcut, să se treacă toate etapele ca să nu rămână loc pentru interpretări”, a declarat Morari.

Procurorul Iurie Lealin, reprezentantul Procuraturii Generale în dosarul respectiv, ne-a comunicat că a contestat deja decizia Judecătoriei Chişinău privind restabilirea în funcţie a lui Viorel Morari. „Am depus cerere de apel nemotivată. Am primit doar dispozitivul, nu şi decizia motivată”, a precizat Lealin.

Amintim că Alexandr Stoianoglo l-a demis din sistem pe Viorel Morari după ce acesta a fost suspendat din funcţie mai bine de un an şi 8 luni pe motiv că este cercetat penal. .

Într-un comunicat al Procuraturii Generale se arăta că, a fost sistată suspendarea din funcţie şi încetate toate raporturile de muncă cu Viorel Morari. „Decizia survine ca urmare a neexprimării de către acesta a unei opțiuni pentru o altă funcție de procuror pe care să o ocupe după expirarea, la 26 aprilie 2021, a mandatului de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție. Potrivit legislației, numitul urmează să parcurgă toate procedurile inerente etapei respective și să încaseze compensațiile bănești pentru concediile anuale nefolosite. În caz de dezacord cu prevederile ordinului, acesta poate fi contestat în condițiile legii”, se menţionează în comunicat.

Viorel Morari are statut de inculpat într-un dosar penal pentru abuiz în serviciu şi amestec în înfăptuirea justiţiei, în care parte vătămată este Vceaceslav Platon. Dosarul se află la etapa audierii martorilor acuzării. Până acum, au fost audiaţi doi martori care au dat declaraţii în favoarea lui Morari. De jumătate de an nu a avut loc nicio şedinţă lucrativă în acest dosar. Au fost schimbaţi doi judecători din completul de judecată şi înlăturată acuzatoarea Elena Ceruţa, suspendată din funcţie pe motiv că este cercetată penal în dosarul achitării lui Veaceslav Platon. Acuzarea de stat urmează să fie prezentată de procurorul Vladislav Căruceru care are statut de bănuit într-un alt dosar cu tangenţe la fostul şef al Procuraturii Anticorupţie.

După suspendarea lui Viorel Morari din funcţie, pe numele său au fost intentate alte două dosare penale, pentru îmbogăţire ilicită şi pentru abuz în serviciu în cazul co-proprietarului reţelei de benzinării VENTO.

În primul caz, Morari a fost scos de sub urmărire penală, în cel de al doilea, Procuratura Generală a emis ordinanţă de încetare a urmăririi penale, în martie 2022.

Anterior, Viorel Morari a declarat că dosarele i-au fost fabricate la comanda lui Alexandr Stoianoglo şi la sugestia lui Platon.

Pentru a deconspira mai multe scheme de corupție și delapidare a banilor publici, încălcări ale drepturilor omului avem nevoie de susținere. Ne poți ajuta cu o contribuție pentru echipa Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova prin Patreon sau poți redirecționa anual 2% din impozitul pe venit, pentru jurnalismul de investigație, cod fiscal al Centrului de Investigații Jurnalistice – 1019620008889.

Julieta Saviţchi
28/04/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii