DOC // Schemă frauduloasă de import a energiei electrice. Igor Dodon și Zinaida Greceanîi, subiecții unei plângeri depusă la Procuratura Generală

Anticoruptie.md
31/10/2017
moldova24.info

În 2008, în Republica Moldova a funcționat o schemă frauduloasă de import a energiei electrice, prin intermediul unei companii-căpușă. Dovezi în acest sens au prezentat astăzi un grup de experți energetici care afirmă că dețin toate probele care demonstrează frauda și care s-au adresat Procuraturii Generale cu cererea de a investiga faptele de acum nouă ani.

Centrul de Investigații Jurnalistice a publicat încă în 2008 o anchetă despre firma intermediară prin care Republica Moldova a procurat energie electrică la preț majorat în acel an.

„De la 1 iunie 2008, Republica Moldova procură energie electrică din Ucraina la preț de 4,4 cenți SUA/kWh, cu 10% mai mare decât cel plătit în luna mai. Prim-vicepremierul Igor Dodon a anunțat noul preț ca pe un „succes remarcabil”, argumentând că, inițial, partea ucraineană cerea o majorare de 50%. Prin culoarele de la Chișinău se vorbește însă că majorarea de preț s-a făcut în beneficiul unei firme înregistrate în Ungaria în spatele căreia ar fi persoane suspuse din conducerea Moldovei și Ucrainei. În urma „negocierilor”, în schema de import a curentului din Ucraina a fost inclus un intermediar privat. Este vorba de compania energetică „Energo-Partner” Kft din Ungaria, (înregistrată pe adresa 1113 Budapest, Bocskai út 77-79)”, scria Centrul de Investigații Jurnalistice în  vara lui 2008.

Experții energetici au obținut între timp mai multe informații oficiale de la ANRE care au arătat că doar într-un an de zile firma intermediară a obținut un profit de peste 14,5 milioane de dolari de la diferența de preț pentru energie.

„Am primit o informație de la ANRE cu privire la cine au fost furnizorii de energie în 2008. Schema a apărut în mai 2008. Aveam atunci doi furnizori – Moldvaskaia GRES și furnizorul din Ucraina, Ukrinterenergo. Aproape toată energia a fost livrată de Ukrinterenergo la prețul de 3,9 cenți/kWh. În mai, apare un nou furnizor – Energo-Parner KFT, de la care inițial este procurată 30 % din energie, la un preț mai mare, de 5,3 cenți pentru kWh. Intermediarul-căpușă își lua diferența de preț dintre cel al furnizorului și acești bani plecau la persoanele responsabile. În iulie, volumul de energie procurat de la compania-căpușă a crescut până la 72 %. În octombrie, compania-căpușă a majorat prețul de la 5,3 %, la 5,8 %”, a explicat expertul energetic Sergiu Tofilat, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit lui, în acea perioadă, responsabil de importul de energie electrică era Guvernul. Iar potrivit unei dispoziții semnate de premierul de atunci Zinaida Greceanîi, din grupul de negociere pentru semnarea contractului de livrare a energiei electrice din Ucraina făceau parte Igor Dodon, pe atunci ministru al Economiei, Alexandr Gusev, pe atunci director Energocom și Marcu Rîmiș, de la Moldelectrica.

 

 

„Dacă Republica Moldova ar fi procurat energia direct de la furnizorul ucrainean și nu prin firma-căpușă, această energie ar fi fost mai ieftină cu circa 14,5 milioane de dolari, cam câte două milioane de dolari pe lună”, a mai precizat sursa.

„Cerem procuraturii generale examinarea tuturor faptelor prezentate și aprecierea juridică a infracțiunilor comise de Igor Dodon, Zinaida Greceanîi și Alexandr Gusev. Am decis să venim cu altă abordare pentru a nu fi învinuiți de pălăvrăgeli. Am decis să cerem Procuraturii Generale ca, în cazul în care informațiile noastre nu se adeveresc, să ne fie deschise nouă dosare penale pentru neadevăruri și dezinformare, iar mai departe noi vom demonstra că aceste cazuri și multe altele sunt adevărate”, a punctat în cadrul conferinței expertul Tudor Șoitu.

Fostul director al ANRE, Victor Parlicov, a explicat că indiferent de faptul cine era la guvernare, aproape toți s-au înfruptat din astfel de scheme de import a energiei. „Acesta de fapt a fost prețul plătit de Federația Rusă pentru ca elitele să tolereze și să perpetueze starea de lucruri în ceea ce privește conflictul transnistrean”, a menționat Parlicov.

Expertul a atras atenția asupra condițiilor în care au loc negocierile pentru semnarea contractelor de livrare a energiei electrice, cu ușile închise, fără nici un fel de transparență, fără a respecta condițiile minime ale concurenței de piață.

„Anul acesta, la insistența societății civile și a comunității internaționale, pentru prima dată s-a desfășurat un tender cât de cât transparent, câștigat de o companie din Ucraina. La doar două luni de la semnarea contractului, fără nicio explicație, sfidând toate angajamentele și prevederile contractuale, cu ușile închise se decide semnarea unui nou contract cu furnizorul din regiunea transnistreană, reziliind contractul contractul din Ucraina. Fiecare kWh de energie procurat din regiunea transnistreană înseamnă finanțarea separatismului de la noi din țară”, a spus Parlicov.

Precizăm că, anterior, rugat să comenteze condițiile în care a fost semnat contractul de livrare a energiei electrice în 2008, Igor Dodon a declarat la TV7 că nu cunoaște despre schemele în domeniul energetic, decât ceea ce a apărut în presă. „În 2008 a fost semnat un contract avantajos cu Ucraina de livrare a energiei, acel contract a fost negociat de mine. Ne-au fost oferite condiții destul de bune și optime. Acest contract a funcționat vreo doi ani”, a răspuns actualul președinte al republicii.

Anticoruptie.md
31/10/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii