DOC// Televiziunea lui Voronin, NIT TV, a pierdut la CEDO procesul pentru închiderea sa și lipsă de echidistanță jurnalistică

Mădălin Necșuțu
05/04/2022

NIT TV, fosta televiziune afiliată PCRM-ului condus de Vladimir Voronin, a pierdut, marți, procesul intentat la CEDO statului Republica Moldova pentru ridicarea în 2012 a licenței de emisie sub acuzația nerespectării premeditate și succesive a prevederilor Codului Audiovizualului din Republica Moldova.

„Având în vedere motivele deja expuse și faptul că instanțele naționale [din Republica Moldova] au examinat toate argumentele invocate de societatea reclamantă și le-a respins cu motive care nu erau arbitrare sau vădit nerezonabil, CEDO nu a constatat că presupusele neajunsuri au afectat corectitudinea procedurii în orice mod”, se arată într-un comunicat de marți al CEDO.

NIT TV a fost închis în aprilie 2012, după mai multe încălcări succesive a prevederilor Codului Audiovizual din Republica Moldova. Consiliul Audivizualului de la Chișinău a somat repetat de zeci de ori acest post de televiziune și a aplicat amenzi pentru faptul că NIT TV refuza constant să difuzeze produse proprii în limba română, așa cum prevedea Codul Audiovizualului în anumiți timpi de emisie.

Consiliul Audiovizualului constata atunci că NIT TV încălca grila de emisie și în timpul campaniilor electorale depășea timpii de antenă în favoarea PCRM-ului.
În ceea ce privește plângerea specifică referitoare la modificarea pretinsă ilegală de către autoritățile naționale ale Republicii Moldova a unui articol din Codul Audiovizualului din 2006, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a reţinut că modificarea a avut a intrat în vigoare la scurt timp după ce licența NIT a fost revocată [în aprilie 2012] și că modificarea nu a avut influența sau impactul asupra procedurii introduse de societatea reclamantă împotriva acestei decizii.

Prin urmare, CEDO nu a fost convinsă că modificarea în cauză a făcut ca procedurile inechitabile.

„Cazul se referea la afirmația companiei reclamante conform căreia canalul său de televiziune a fost închis fiind excesiv de critic la adresa Guvernului și, în special, dacă dreptul intern ar putea impune o obligație de neutralitate și imparțialitate în buletinele de știri ale posturilor de televiziune care difuzează pe rețele publice naționale. CEDO a reamintit că politica de pluralism intern aleasă de autoritățile moldovenești și încorporate în Codul Audiovizualului 2006 au primit o evaluare pozitivă din partea Consiliului Europei”, se arată în același comunicat al CEDO.

Mădălin Necșuțu
05/04/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii