Dosar penal pentru difuzarea interceptărilor convorbirilor telefonice dintre Vlad Filat şi Ilan Shor. Juriștii: "Ar putea fi o scurgere de informație"

Julieta Savițchi
20/10/2015
Foto: YouTube

Procuratura Generală a pornit un dosar penal pe faptul difuzării înregistrărilor convorbirilor telefonice dintre libral-democratul Vlad Filat şi Ilan Shor, primarul oraşului Orhei, publicate de către Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru şi edilul municipiului Bălţi. Juriștii susțin că Usatîi riscă să fie cercetat penal în acest caz doar dacă oamenii legii vor demonstra că el este cel care a pus la cale interceptările. 

Urmărirea penală va fi efectuată de Secția exercitare a urmăririi penale în cauze de criminalitate organizată și excepționale sub aspectul comiterii infracțiunii de violare a dreptului la secretul corespondenţei, potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale. Oamenii legii urmează să afle cum au fost colectate și difuzate aceste convorbiri. 

Vlad Gribincea, directorul Centrului de Resurse Juridice, susţine că nici Renato Usatîi, nici jurnaliştii care au publicat înregistrările nu riscă nimic. “Este o informaţie  de interes public major. Altceva e dacă se va constata că Usatîi  este cel care a interceptat, atunci va fi atras la răspundere penală. Este puţin probabil să fie adevărat că interceptarea a fost făcută cu un program-spion. Înregistrările sunt clare, calitative. Cel mai probabil, au fost efectuate de servicii specializate şi reprezintă o scurgere de informaţii dintr-un dosar penal”, ne-a declarat Vlad Gribincea.

Nicolae Lungu, şeful Direcţiei juridice şi relaţii cu publicul din cadrul Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal, susţine că cei care ar trebui să se expună sunt angajaţii Procuraturii şi deputaţii din Comisia securitate naţională, apărare şi ordine publică. “Este o ilegalitate, dar nu ţine de competenţa noastră”, a precizat Nicolae Lungu.

La 19 octombrie, seara, Renato Usatîi a publicat mai multe interceptări telefonice pretinzând că este vorba despre discuții dintre omul de afaceri Ilan Shor și liberal-democratul Vlad Filat. Controversatul politician a făcut publice aceste înregistrări în contextul acuzațiilor de corupție aduse fostului premier. Usatîi a promis în cadrul emisunii "Pahomi" de la Realitatea TV că va publica interceptări telefonice ale lui Vlad Plahotniuc, Valeriu Streleț și Iurie Leancă. Acesta a mai spus că interceptarea convorbirilor a fost posibilă datorită unui program-spion care costă cel mult 300 de dolari.

Scandaluri din trecut

Pe parcursul anilor în vizorul opiniei publice au ajuns mai multe scandaluri privind interceptarea ilegală a convorbirilor telefonice. Unul dintre cele mai răsunătoare cazuri este cel al lui Ruslan Ţurcan, fost şef al Direcţiei operativ-tehnice a Serviciului de Informaţii şi Securitate din perioada guvernării comuniste. Acesta a fost condamnat în 2012 la trei ani de închisoare cu executare de către Judecătoria Militară, fiind găsit vinovat că în perioada anilor 2008-2009 a dat ordine să fie interceptate convorbirile telefonice ale lui Alexandru Tănase, Serafim Urechean, Vitalie Nagacevschi etc, precum a unor ofiţeri SIS. Ţurcan a părăsit Republica Moldova, iar în 2015 a fost eliberat de executarea pedepsei de către Curtea Supremă de Justiţie, care a decis încetarea procesului penal  pe motiv că a expirat termenul de prescripţie.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Guvernul Republicii Moldova în anul 2009 în cauza Iordache şi alţii pentru faptul că legislaţia nu acordă o protecţie adecvată împotriva abuzului puterii de stat în domeniul interceptării convorbirilor telefonice.

Ce spune legea

Potrivit Legii privind activitatea specială de investigaţii, măsurile speciale de investigaţii, inclusiv interceptarea şi înregistrarea comunicărilor, se efectuează de către ofiţerii de investigaţii ai subdiviziunilor specializate din cadrul sau subordonate Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, Centrului Naţional Anticorupţie, Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat, Serviciului de Informaţii şi Securitate, Serviciului Vamal şi Departamentului Instituţiilor Penitenciare al Ministerului Justiţiei.

Interceptarea şi înregistrarea discuțiilor se efectuează cu autorizarea judecătorului de instrucţie, la demersul procurorului, numai în cadrul unui proces penal, conform Codului de procedură penală al Republicii Moldova. Normele legale arată că pot fi supuse interceptării şi înregistrării comunicările bănuitului, învinuitului sau persoanelor care contribuie în orice mod la comiterea infracţiunilor.

Pentru asigurarea interceptării şi înregistrării comunicărilor, organul de urmărire penală sau procurorul, prezintă organului abilitat prin lege – Serviciului de Informaţii şi Securitate – extrasul din încheierea judecătorului de instrucţie, autentificat de către acesta, privind dispunerea efectuării interceptării comunicărilor, precum şi scrisoarea de însoţire a extrasului care va conţine menţiunea privind preîntâmpinarea persoanei responsabile ce asigură tehnic efectuarea măsurii speciale de investigaţii despre răspunderea penală.

Pentru violarea dreptului la secretul scrisorilor, telegramelor, coletelor şi altor trimiteri poştale, al convorbirilor telefonice şi înştiinţărilor telegrafice, pedeapsa minimă prevăzută de Codul Penal este amendă de 4.000 de lei, iar pedeapsa maximă - trei ani de închisoare. 
 

Julieta Savițchi
20/10/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii