Dosarul „Guguţă”, lăsat pentru iunie. Judecătorii CSJ au amânat a cincea oară luarea unei decizii

Anticoruptie.md
26/04/2017
Foto: livejournal.com

Colegiul Civil, Comercial şi Contencios al Curţii Supreme de Justiţie a decis miercuri, 26 aprilie, să amâne din nou, pentru 14 iunie, luarea unei decizii în dosarul Finpar Invest împotriva Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, dar şi Consiliului municipal Chişinău, prin care firma afiliată democratului Vlad Plahotniuc ar putea obţine dreptul să ridice un hotel pe locul unde se află cafeneaua „Guguţă”. Magistraţii CSJ au amânat deja de cinci ori luarea unei decizii în acest dosar.  

Anterior, în luna aprilie 2016, Cur­tea de Apel Chi­şi­nău a anu­lat deci­zia Jude­că­to­riei sectorului Cen­tru prin care fir­ma Fin­par Invest putea să con­stru­iască hotelul. Totodată, atunci instanţa a menţi­nut interdicţia de privatizare a terenului afe­rent.

Decizia prin care Fin­par Invest putea ridica un hotel cu 15 etaje în centrul Chişinăului a fost emisă de Judecătoria sectorului Centru pe 30 decem­brie 2015. Magistraţii interziceau însă privatizarea terenului din Parcul „Ştefan cel Mare”, unde este amplasată cafeneaua „Guguţă”. Subiectul a provocat reacţii aprinse în societate, mai mulţi activişti protestând împotriva deciziei. Hotărârea primei instanţe a fost ata­cată de repre­zen­tanţii Con­si­li­u­lui Muni­ci­pal Chi­şi­nău (CMC) şi ai Agenţiei de Inspec­tare şi Res­ta­u­rare a Monu­men­te­lor.

Cafeneaua „Guguţă” a intrat în pose­sia fir­mei Fin­par Invest în 2009, în urma unei tranzacții dubioase. Și atunci CMC a încercat să-și întoarcă pro­pri­e­ta­tea şi a cerut instanţei de jude­cată anu­la­rea con­trac­te­lor de vânzare-cumpărare.

Anterior, într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice, reporterii scriau că Finpar Invest, firmă cu un capital social de aproape jumătate de miliard de lei și care deţine mai multe terenuri şi clădiri în Chişinău, este afiliată controversatului om de afaceri Vladimir Plahotniuc. Pe lângă faptul că are adresa pe bd. Ştefan cel Mare nr. 132, acolo unde este înregistrat şi SRL-ul ce deţine hotelul Nobil, despre care Plahotniuc a recunoscut că-i aparţine, Finpar Invest deţine şi terenul pe care este construit hotelul de cinci stele din centrul Chişinăului. Totodată, compania este şi proprietara a trei apartamente din blocul din centrul Capitalei în care locuieşte familia Plahotniuc. În 2012, ziarul Adevărul scria că această firmă a organizat un concurs pentru selectarea unei firme care să execute lucrările de construcţie a Complexului din str. Ghioceilor, unde activează televiziunile lui Plahotniuc: Publika TV, Prime TV, Canal 2 şi Canal 3. 

Anticoruptie.md
26/04/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii