Eroii nu mor. Președinta Maia Sandu: „Ne amintim cu recunoștință de eroii căzuți pentru apărarea suveranității, independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova”

Anticoruptie.md
19/06/2022
Colaj CIJM, surse deschise

La 30 de ani de la luptele de la Varnița-Tighina, cele mai violente confruntari între trupele moldovenești și separatiștii transnistreni în 1992, președinta Maia Sandu a adresat un mesaj de comemorare a eroilor căzuți în prima linie.

„Comemorăm astăzi trei decenii de la luptele de pe platoul Varnița-Tighina, cea mai tragică pagină a războiului din 1992. Ne amintim cu recunoștință de eroii căzuți pentru apărarea suveranității, independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova, și ne înclinăm în fața veteranilor care au stat la straja tânărului nostru stat. Aducem în acest mod un omagiu tuturor celor care au luptat pentru țara noastră în Războiul de pe Nistru și celor care s-au jertfit pentru viitorul pașnic al Republicii Moldova”, se arată în mesaj. 

Referindu-se la problemele de securitate regională, generate de războiul din Ucraina, Maia Sandu a menționat că doar în pace poate fi construit un viitor democratic pentru ambele maluri ale Nistrului.

„Suntem datori să păstrăm vie memoria acelor zile de foc drept garanție că vom face tot ce ne stă în putere pentru a nu mai admite vărsări de sânge pe această bucată de pământ. Este un legământ necesar mai ales acum, când un nou război s-a dezlănțuit chiar la hotarele noastre, făcând victime, aducând distrugere și durere. Suntem o țară pașnică și vrem să trăim în pace și liniște. Doar în pace și doar împreună vom putea construi o țară prosperă, o societate în care oamenii cu opinii diferite să poată trăi în bună înțelegere și respect reciproc, cu credință în viitor. Ne dorim acest lucru pentru ambele maluri ale Nistrului - o Moldovă liberă și democratică”, a scris pe pagina sa de socializare Maia Sandu.

Pe 19 iunie, 1992, a avut loc un atac al gardiștilor și cazacilor transnistreni asupra poliției moldovenești din Tighina. Polițiștii au reușit să mențină apărarea, iar noaptea în ajutor le-au venit politiști și voluntari de la Varnița.

Ulterior, timp de două zile, pe 20 și 21 iunie, asupra Tighinei s-a tras cu armament greu. În final, trupele separatiste au reușit să forțeze podul și să intre în oraș. Potrivit unor date, în timpul luptelor de la Tighina și-au pierdut viața 200 de militari, polițiști și voluntarii, alți 300 fiind răniți.

Anticoruptie.md
19/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii