Estorcări de bani, funcții vândute pe sume grase, controlul tranzitului de droguri - toate într-un act de la SIS, publicat de Renato Usatîi

Anticoruptie.md
10/11/2015
Sursa: "Partidul Nostru"

Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru, a publicat marți seara, 10 noiembrie, pe pagina sa de Facebook un act care ar fi fost trimis încă în luna mai președintelui Nicolae Timofti de către Mihai Balan, directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Potrivit documentului, SIS îl informează pe șeful statului că starea moral-psihologică a angajaților Ministerului de Interne este deplorabilă din cauza managementului ineficient și defectuos al instituției. Totodată, actul conține mai multe acuzații grave la adresa conducerii MAI și anume corupție la nivel înalt, estorcări de bani, funcții importante vândute pe sume grase, controlul tranzitului de droguri etc. Nici SIS, nici Președinția nu au confirmat autenticitatea documentului.

"Politica instituțională internă promovată de ministrul Afacerilor Interne, bazată pe supraaprecierea calităților personale, alimentată de crearea unui staff compromis, ineficient, a condus la subminarea imaginii MAI ca o entitate atât în plan extern, în relații cu instituții, parteneri, societate civilă, cât și în plan intern, manifestată prin diminuarea încrederii angajaților MAI în capacitățile decizionale ale conducerii", se arată, între altele, în document. 

Urmează mai multe exemple. "În plan extern, cel mai elocvent caz este stoparea finanțării în valoare de peste două milioane de euro de către partenerii suedeziÎn plan intern, modificările efectuate în sistemul resurselor umane, manifestate prin sancționări, transferuri, demiteri, numiri abuzive, fără careva argumente justificabile, trezesc suspiciuni asupra scopului real al acestora, pe interior vehiculându-se ideea precum că a fost creată o structură fidelă, care în termen scurt să fie capabilă de a acumula surse financiare, atât sub acoperirea necesităților de partid, corporative, cât și în scopul îmbogățirii personale", potrivit actului.

Documentul conține acuzații directe la adresa lui Oleg Balan, ministrul de Interne, şi Gheorghe Cavcaliuc, șeful Inspectoratului General de Poliție. "Un prim pas a lui Oleg Balan și Gheorghe Cavcaliuc este crearea unei reţele în plan teritorial, prin demiterea conducătorilor subunităţilor la nivel republican şi local şi numirea persoanelor de încredere la funcţii de conducere (urmează mai multe nume concrete, şefi la INI, SPIA, Direcţia de poliţie a mun. Chişinău, Direcţia operaţiuni speciale etc.). Numirea persoanelor de încredere are la bază următoarele scopuri: 1. Acumularea surselor financiare provenite din “vânzarea” funcţiilor (şef de inspectorat 20-50 mii euro, şef Direcţii din aparatul central MAI şi IGP 10-30 mii euro, şef Direcţie investigare fraude economice 100 mii euro) 2. Crearea şi protejarea schemelor de estorcări de mijloace financiare de la agenţi economici din domeniile: jocuri de noroc, substanţe anabolice, importuri en-gros, produse cosmetice etc", se mai arată în act.

Nici reprezentanții SIS, nici cei ai Președinției nu au confirmat autenticitatea documentului. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Vlad Ţurcanu, a declarat pentru portalul Anticorupţie că nu ştie despre ce act este vorba. "Trebuie mai întâi să-l vedem ca să ne putem expune", a spus el. 

Anticoruptie.md
10/11/2015Follow us on Telegram

Comentarii