Evaluarea lui Stoianoglo, tot mai aproape. Din comisie vor face parte doi experţi străini

Julieta Saviţchi
22/11/2021

Experţii anticorupţie, Mariana Alexandru şi Drago Kos, vor face parte din Comisia de evaluare a activităţii procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a desemnat-o în Comisia de evaluare pe Mariana Alexandru, consilieră a Procurorului-şef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) din România. Anterior, Mariana Alexandru a fost procuror DNA şi a fost de mai multe ori în Republica Moldova pentru a-şi împărtăşi experienţa în lupta cu corupţia.

Candidatura Marianei Alexandru a fost înaintată de către membrul CSP, Eduard Varzari, care a activat până nu demult în calitate de şef adjunct al Procuraturii Anticorupţie. „În porcesul de identificare a unui candidat au fost analizate un șir de opțiuni. Aș propune candidatura doamnei Mariana Alexandru. A fost consilier pe probleme antiocorupție după anii 2015-2016, fost procuror DNA din România, cunoaște sistemul nostru național și specificul activității Procuraturii, respectiv, cred că va da dovadă de o exercitare corectă, obiectivă a atribuțiilor și obligațiilor care decurg din calitatea de membru al acestei Comisii”, a argumentat Eduard Varzar.

Tot luni, preşedenţia l-a desemnat în Comisia de evaluare a performanţelor lui Stoianoglo pe Draco Kos, expert internaţional anticorupţie, originar din Slovenia. Drago Kos ocupă în prezent postul de președinte al grupului de lucru al OCDE privind mita în tranzacțiile comerciale internaționale și copreședinte al OCDE MENA Business Integrity Network, care acoperă țările din Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

În același timp, Kos este membru al Consiliului Consultativ Internațional Anticorupție (IACAB) și al Comitetului de Monitorizare a Corupției pentru Apărare (NAKO) în Ucraina, dar și consilier al Agenției Anticorupție din Kosovo.

Ministerul Justiţiei a înaintat-o în Comisie pe avocata Angela Popil. Aceasta a reprezentat interesele Curţii Constituţionale în instanţa de judecată atunci când Vladimir Ţurcan a fost demis din funcţia de preşedinte al instanţei.

Săptămâna trecută, Consiliul Superior al Magistraturii a desemnat-o în Comisia de evaluare a lui Stoianoglo pe magistrata Lidia Bulgac, fostă preşedintă interimară a Curţii de Apel Chişinău.

Comisia de evaluare a performanțelor procurorului general se constituie în termen de 10 zile din momentul inițierii procedurii de evaluare. Aceasta este constituită din cinci membri, dintre care unul este propus de președintele Republicii, unul de Ministerul Justiției, unul de Consiliul Superior al Magistraturii, unul de Consiliul Superior al Procurorilor și unul de Procurorul General.

Calitatea de membru al comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general poate fi deținută de persoane care dispun de calificare în domeniul dreptului, managementului public, având experiență de cel puțin 10 ani în domeniul de activitate profesională și o reputație ireproșabilă.

Procurorul general Alexandr Stoianoglo se află a doua lună în arest la domiciliu, fiind învinuit de infracţiuni de corupţie.

Julieta Saviţchi
22/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii