EXCLUSIV DOC// ABUZ de mari proporții: Ministerul de Interne a antedatat DOCUMENTELE de expulzare ale cetățenilor turci

Anticoruptie.md
13/09/2018
Foto: europalibera.org

Biroul de Migrație și Azil (BMA) din cadrul Ministerului de Interne nu a spus adevărul în legătură cu implicarea sa în operațiunea de expulzare a celor șapte profesori turci din rețeaua liceelor Orizont. Portalul Anticoruptie.md a intrat în posesia unor documente care arată că instituția publică ar fi perfectat documentele cu dată din urmă, pentru a acoperi ilegalitățile comise de autoritățile de la Chișinău la expulzarea și transmiterea celor șapte profesori autorităților turcești.

UPDATE 17.35: Alina Zbancă, consiliera ministrului Afacerilor Interne din domeniul relațiilor cu publicul, ne-a declarat că MAI nu ar fi antedatat documentele. „BMA a trimis aceste scrisori exact la data indicată în documentele publicate. Deja când au ajuns nu știu. S-a procedat exact conform legii 200 art 53”, a mai spus Alina Zbancă.

La o zi după expulzarea cetățenilor turci din R. Moldova, BMA preciza că instituția nu a fost implicată în acest caz. „Biroul nu a participat. Instituția care s-a ocupat de acest caz nu suntem noi”, a declarat Olga Poalelungi pentru deschide.md. Ea a mai fost întrebată și care este procedura standard în astfel de cazuri. „Sunt mai multe proceduri care sunt aplicate în astfel de cazuri pentru a declara o persoană indezirabilă. Ca regulă, ei sunt însoțiți de colaboratorii biroului, dar în acest caz nu știu care procedură a fost aplicată”.

Documentele intrate în posesia portalului Anticoruptie.md dovedesc contrariul și anume că BMA fie a știut de la bun început despre operațiune, așa cum o arată data de pe document de 5 și 6 septembrie, fie a comis o ilegalitate și a emis aceste acte ulterior epulzării. Mai precis, le-a antedatat.

Au primit înștiințarea de expulzare pe 10 septembrie

Cert este că familia unuia dintre profesorii turci expulzați recent din R. Moldova, Riza Dogan, directorul filialei din Durleşti a Liceului Orizont, a primit aceste documente de la BMA din cadrul Ministerului de Interne, pe care noi le prezentăm în acest material, abia pe data de 10 septembrie.

Decizia numărul 574 a BMA din 5 septembrie precizează clar următoarele: „În conformitate cu prevedirile articolului 55 al Legii nr. 200 din 16.09.2010 privind regimul străinilor, decid: De declarat cetățeanul Turciei, RIZA DOGAN, persoană indezirabilă pe teritoriul R. Moldova pe o perioadă de cinci ani”, se arată în prima decizie trimisă tocmai pe 11 septembrie familiei lui Riza Dogan.

Un al doilea document, de pe 6 septembrie, chiar din ziua expulzării, cu numărul de înregistrare nr.5/1-2 – 5091 scrie despre același lucru și este semnat de directorul BMA, Olga Poalelungi, aceeași persoană care declara pe 7 septembrie că instituția pe care o conduce nu a fost implicată în acest proces.

Mai mult, Riza Dogan avea un permis de ședere provizorie valabil pe cinci ani în R. Moldova, document care expira în februarie 2022.

Anticoruptie.md
13/09/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii