Expert: „Creşterea preţurilor în Republica Moldova este inevitabilă”

Irina Odobescu
11/10/2021
Foto: playtech.ro

Creșterea prețurilor în Republica Moldova este inevitabilă în contextul crizei mondiale și a creșterii prețurilor de pe piața produselor petroliere și a gazelor naturale. Veaceslav Ionița, expert în politici economice al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale Viitorul, a explicat în cadrul unei emisiuni online despre factorii mondiali și locali care influențează creșterea prețurilor în Republica Moldova.  

Primul factor, spune expertul, este creșterea prețului la produsele alimentare, cea mai mare creștere din ultimii zece ani. „Criza de pe piața produselor petroliere și a gazelor naturale din China, SUA, UE afectează și Republica Moldova. Creșterea prețurilor este influențată direct și de creșterea prețului de transport a mărfurilor, iar țările deja vorbesc despre o insuficiență a anumitor produse", a declarat Ioniţa.

„Această creștere este mai mult de 25 de miliarde de lei și este condiționată de doi factori. Pe de o parte, crește prețul la resursele energetice. Anul trecut noi am plătit pentru importul resurselor energetice minimum din ultimii 15 ani, mai puțin de 600 de milioane de dolari. În acest an, vom plăti pentru resursele energetice cel puțin 900 de milioane de dolari. Acest lucru influențează consumul și creșterea prețurilor”, a adăugat expertul.

Analistul afirmă că Republica Moldova se confruntă şi cu o creștere puternică a consumului, care duce la creșterea prețurilor. „Toate acestea după ce în 2020 a fost o scădere a consumului și anume înghețarea economiei. Importurile, de la începutul anului 2021, au crescut cu 1,2 miliarde de dolari și vor crește până la sfârșitul anului, până la un miliard și jumătate de dolari, comparativ cu anul trecut", a mai adăugat expertul.

Ionița explică că în vara anului 2020 importurile, în valoare anuală, erau de 5,4 miliarde de dolari, în octombrie suntem la 6,3 miliarde de dolari și până la sfârșitul anului ne vom putea apropia de șapate miliarde de dolari.

Anul curent se înregistrează cea mai mari creștere a prețurilor la produsele alimentare din ultimii zece ani. De asemenea, expertul a făcut referire și la creșterea prețurilor cu peste 20% a imobilelor din Chișinău.

Irina Odobescu
11/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii