Experți despre retragerea lui Igor Dodon: „Încearcă să scape de dosare penale”

Olga Stăvilă
18/10/2021

Experţii Anatol Ţăranu şi Dan Dungaciu consideră că renunţarea ex-preşedintelui Igor Dodon la mandatul de deputat şi poziţia de preşedinte al PSRM se explică prin faptul că acesta se teme de răspundere penală.

Comentatorul politic Anatol Țăranu a declarat pentru portalul Anticoruptie.md că retragerea lui Dodon din fotoliu de deputat vorbește despe faptul că marii corupți sunt puși la ”grele încercări” în Republica Moldova.

,,Dodon pleacă din Republica Moldova, încercând să se securizeze de acel val de dosare, care până nu demult erau puse pe rafturile procuraturii și se colbăiau acolo”, consideră Anatol Țăranu.

Expertul susţine că declarația lui Dodon privind retragerea într-un proiect de business este ”cam stângace” şi că fostul preşedinte va pleca. „Unde poate să se simtă în securitate? Clar că la Moscova, cel puțin în Rusia. Dar dacă vor porni dosarele și vor exista niște capete de acuzare bine documentate, el cu siguranță va fi dat în urmărire generală, iar aceasta însemnă că trebuie să se găsească într-un loc sigur. Dacă va pleca în Occident, riscă să nimerească sub presiunea organelor internaționale de căutare”.

Geopoliticianul român Dan Dungaciu consideră că procurorii moldoveni au ce să-i incrimineze lui Dodon, iar acesta vrea să scape de justiție și să plece din Republica Moldova, „trecând peste momentul destul de umilitor, când ești ridicat din sala de ședințe a Parlamentului”.

Dungaciu a mai spus că guvernarea de la Chișinău trebuie să livreze adevărate rezultate în lupta cu marii corupți, iar numele marilor corupți sunt Dodon, Plahotniuc, Șor și Platon, doar că trei sunt în afara hotarelor, iar moldovenii vor „un cap al lui Moțoc”. „Probabil că Igor Dodon și-a dat seama că ar putea să figureze în meniul justiției din Republica Moldova, în locul lui Plahotniuc. Dacă Vladimir Plahotniuc nu poate fi adus, o să se ,,ofere capul” așa zisului său partener din binomul Plahotniuc-Dodon. Ultimul a văzut scena în care fostul premier Vlad Filat a fost arestat în plenul Parlamentului. Având niște semnale, s-a gândit să treacă peste scena umilitoare în care i se ridică imunitatea parlamentară cu majoritatea simplă de voturi”, a spus expertul.

Dungaciu a transmis şi un avertisment guvernării de la Chişinău: „Dacă mai scapă și Igor Dodon de sub urmărirea penală, această putere își pierde toată credibilitatea”.


 

Olga Stăvilă
18/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii