Explozia prețurilor la gazele naturale în Europa și impactul acesteia asupra Republicii Moldova

Ion Chișlea
05/01/2022
europalibera.org

Prețul gazelor naturale la bursele europene a doborât câteva recorduri. Pe 21 decembrie, costul combustibilului a depășit pentru prima dată valoarea de 2.000 de dolari pentru 1.000 de metri cubi. Conform acordului semnat între Moldovagaz și Gazprom, formula de calcul a prețului de achiziție conține atât prețul mediu de piață din ultimele nouă luni la produsele petroliere, cât și prețul de piață la gazele naturale la zi.

„Asistăm de câteva luni la o înrăutățire abruptă a situației pe piața gazelor naturale, însă condițiile preliminare pentru aceasta s-au dezvoltat de-a lungul anilor. Europa se află în mijlocul unei tranziții energetice, închide centrale electrice pe cărbune și crește dependența de sursele regenerabile. Deși energia eoliană și solară sunt mai curate, aceste surse sunt volatile, ducând la o scădere bruscă a producției de energie electrică în Europa anul trecut”, scrie agenția rusă de știri RBC, făcând referire la Bloomberg

Spațiile de depozitare în Europa sunt pline în proporție de 56%, cu 15 pp. sub media din ultimii zece ani, relevă Bloomberg. Conform estimărilor experților companiei de consultanță Wood Mackenzie, dacă Rusia nu va crește aprovizionarea cu gaze până la sfârșitul lunii martie, rezervele din Europa vor scădea la 15%, ajungând la cel mai scăzut indicator din istorie.

„Nu e clar cum este posibil să se atingă nivelul necesar de rezerve de gaze naturale în instalațiile de stocare fără aprovizionare suplimentară din Rusia. 2022 va fi un alt an volatil pentru prețurile gazelor europene”, a declarat vicepreședintele Wood Mackenzie, Massimo Di Odoardo.

Amintim că în ultimele luni ale anului trecut, prețul gazului la bursele europene au doborât câteva recorduri iar pPe 21 decembrie, costul combustibilului a depășit pentru prima dată valoarea de două mii de dolari pentru mia de metri cubi. Experții Fitch asociază această evoluție cu scăderea pompării prin gazoductul Yamal-Europa (care trece prin Ucraina), cu informații despre întârzierea lansării Nord Stream 2 nu mai devreme de a doua jumătate a anului 2022 și cu vești despre un posibil val de frig în Europa. Ulterior, prețul a început să scadă treptat, ajungând pe 30 decembrie sub 1.000 euro pe 1.000 de metri cubi, continuând să coboare și în zilele ulterioare.  

Acest lucru s-a datorat, potrivit RBC, infromației că ambele conducte ale Nord Stream 2 sunt gata de funcționare.

Șeful Gazprom, Aleksei Miller, a declarat într-un interviu pentru agenție că printre principalele motive ale crizei energetice din Europa sunt refuzul Comisiei Europene de a încheia contracte pe termen lung în favoarea contractelor spot, scăderea producției proprii de gaze în regiune, precum și iarna rece.

Trebuie spus că oscilațiile prețurilor la bursele europene influențează direct prețul la care Moldovagaz achiziționează gazele de la Gazprom. Conform acordului semnat la finele lunii octombrie între Moldovagaz și Gazprom, formula de calcul a prețului de achiziție conține atât prețul mediu de piață din ultimele nouă luni la produsele petroliere, cât și prețul de piață la gazele naturale la zi.

Citând datele oferite de Moldovagaz, Mold-Street scrie că în decembrie 2021 au fost procurate gaze naturale de la Gazprom la prețul de 550 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, iar în ianuarie prețul de achiziție va fi de 647 de dolari.

Însă, așa cum tariful actual, aplicat de furnizorul de gaze consumatorilor, a fost calculat în baza tarifului din noiembrie, de 430 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, Moldovagaz suportă pierderi și ar putea ulterior să ceară compensare.

Directorul general Moldovagaz, Vadim Ceban, a menționat anterior că tarifele la gazele naturale se stabilesc odată la jumătate de an, însă, dacă există devieri mari pe piețele de gaze sau de produse petroliere, acestea ar putea fi revizuite.

Marți, predintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat, în regim de urgență, Consiliul Suprem de Securitate în cadrul căruia a fost pusă în discuție situația din sectorul energetic al țării.

Ion Chișlea
05/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii