Exportul de grâu // Guvernul a decis să nu umble la rezervele de stat timp de două săptămâni

Ilie Gulca
31/03/2021
30 martie, Portul Giurgiulești. Manifestație împotriva exportului de grâu

Guvernul a aprobat, marți, hotărâre prin care a impus restricții temporare la exportul de grâu din rezervele de stat până pe 12 aprilie. Această decizie a fost luată după ședința Consiliului Suprem de Securitate, care a constatat o asigurare precară cu cereale a fermierilor în urma calamităților din 2020.

Ambele decizii – a Consiliului Suprem de Securitate și a Guvernului – au la bază hotărârea Agenției Rezerve Materiale de a ceda cele 16.855 de tone de grâu din roada anului 2016 din silozul din Gura Camencii, Florești, proprietate a SRL Ancom Agro, parte a grupului Zernoff.

SRL Ancom Agro este prestatoare de servicii de păstrare a grâului alimentar din rezervele materiale de stat. În februarie curent, această companie a solicitat acordul Agenției Rezerve Materiale să împrospăteze cantitatea de 16.855 de tone de grâu alimentar neîmprospătat în 2020.

Societatea și-a justificat demersul prin faptul că această cantitate de grâu, 16.855 de tone, roada anului 2016, risca să se degradeze din punct de vedere al calității. Termenul de păstrare a acestui grâu, de patru ani, expirase în august 2020.

Compania și-a asumat responsabilitatea să restituie cantitatea de grâu recepționată pentru împrospătare cu decalaj în timp din roada anului 2021 și să asigure această cantitate cu garanție bancară.

Agenția Rezerve Materiale a anunțat, în februarie curent, într-un comunicat că împrospătarea grâului alimentar din roada anului 2016 este „strict vitală” și în cazul în care nu va fi efectuată ar fi putut fi provocate pierderi financiare esențiale de peste 15 milioane de lei.

SRL Ancom Agro este acuzată de faptul că își însușește acum cele 16.855 de tone, la prețul de 4,5 lei pentru un kilogram, și va întoarce aceeași cantitate în august, pe vremea secerișului, când kilogramul de grâu va fi de două ori mai ieftin.  

Ilie Gulca
31/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii