Fără Șansă la alegerile locale// Dorin Recean: „Federația Rusă vrea să ne rupă țara!”

Anticoruptie.md
03/11/2023
captura video

Candidații Partidului Șansă au fost excluși de la alegerile locale generale din 5 noiembrie curent. Decizia a fost luată vineri, 3 noiembrie, de către membrii Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), iar un anunț în acest sens a fost făcut de premierul Dorin Recean, în cadrul briefing de presă susținut în urma ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale.

„Prin derogare de la prevederile Codulului Electoral se anulează înregistrarea concurenților electorali desemnați de Partidul „Șansa” în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie. Comisia Electorală Centrală (CEC) prin intermediul comisiilor de circumscripție va informa secțiile de votare despre prezenta măsură, iar cel târziu până pe 4 noiembrie 2023 vor aplica ștampila cu mențiunea RETRAS în toate buletinele de vot în dreptul candidatului înaintat de partidul ȘANSA”, a menționat Recean. 

Potrivit premierului, decizia CSE este luată din considerente de securiate națională în contextul războiului hibrid îndreptat de Federația Rusă în comun cu o grupare criminală organizată împotriva Republicii Moldova.

„Acest lucru este despte securitatea statului, implicarea unui inamic nu va fi admisă. Dacă cineva a crezut și va crede că doar vom urmări toți purtătorii de sacoșe, se greșesc. Nu avem voie să acționăm prin ignorare. Legea ne obligă să acționăm. Protejăm Republica Moldova de o rețea de criminală. Din alegeri este scoasă o grupare criminală organizată și nu un partid politic. Miza adevărată este suveranitatea statului Republica Moldova, pacea din comunitatea noastră”, a conchis premierul. 

Totodată, Recean a precizat că în ultimele luni, zilnic, în procesul de monitorizare și documentare a sistemului de corupere a alegerilor de către gruparea criminală au fost implicați 5.000 de oameni. Drept urmare au fost întocmite 160 de volume de dosare penale, dintre care 70 au fost trimise în judecată.

„Federația Rusă prin grupul criminal organizat Șor a setat un sistem complicat care să acopere toată țara. Au o rețea națională de trezorieri, persoane care antrenează cetățenii cum să se poarte cu poliția, cu funcționarii din secțiile de votare, au la dispoziție mijloace criptate pentru transferul de bani. Utilizând corupția au acces la informații cu caracter personal. Au folosit mai multe modalități de a aduce bani în țară, cu genți, prin carduri, transferuri. Ei au construit sistemul în așa fel încât pentru a-i opri trebuia să creăm probleme tuturor cetățenilor, dar nu am admis să închidem toate intrările și ieșirile, deoarece avem niște criminali și trădătări de țară care lucrează pentru Kremlin și vor să distrugă țara. Suma depășește de câteva ori costurile de campanie ale tututorr partidelor poltice din cel puțin ultimele două scrutine electorale”, a spus prim-ministrul. 

Premierul a anunțat că în cadrul ședinței CSE au fost audiate rapoartele instituțiilor de drept. A fost făcută o inventariere a categoriilor de probe și analizat cum instituțiile statutui au acționat în baza informațiilor primite în ultimii ani din partea partenerilor externi. În baza informațiilor acumulate au fost confirmate tentativele de distrugere a ordinelor constituționale. 

Menționăm că Președinția a anunțat că Șefa statului, Maia Sandu, se va adresa cetățenilor în această seara. Președinta va susține declarații la ora 20.00. Subiectul despre care urmează să vorbească președinta sunt alegerile locale generale din 5 noiembrie.

Anticoruptie.md
03/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii