Firma lui Plahotniuc a sărit din schemă. Instituțiile de stat vor putea fi păzite doar de companiile de pază de stat

Ilie Gulca
04/11/2021
Foto: Anticoruptie.md

Guvernul a avizat miercuri un proiect ce prevede asigurarea cu pază a obiectivelor de stat doar de întreprinderile de stat. Prestarea unor asemenea servicii statului a fost apanajul a două firme: SRL Argus-S, conectată la Vladimir Plahotniuc, iar cealaltă, Bercut-Grup, la un fost polițist care ar avea legături cu interlopul Vladimir Moscalciuc, alias Makena, scheme deconspirate de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice într-o investigație, realizată pe timpul când acestea captau cele mai mari contracte pe bani publici.   

Conform proiectului aprobat de Guvern, companiile care urmează să asigure paza obiectivelor strategice sunt ÎS Servicii Pază, fondată de Ministerul Afacerilor Interne, ÎS Detașamentul Paza Paramilitară și ÎS Scutul Energetic, ambele fondate de Agenția Proprietății Publice.

Prin urmare, ministerele, autorităţile administrative centrale subordonate Guvernului, autoritățile publice autonome, instituțiile publice fondate de Executiv, întreprinderile de stat şi societățile comerciale cu capital de stat nu vor mai putea beneficia de de pază particulară. 

De asemenea, vor fi păzite doar de către întreprinderile de stat instanţele judecătoreşti, Procuratura, obiectivele de păstrare şi depozitare a armelor și muniţiilor, precum și obiectivele de păstrare a substanțelor narcotice și psihotrope, cu excepția instituţiilor medicale şi farmaciilor private.

Instituțiile vor încheia contracte cu una dintre întreprindere de stat care prestează servicii de pază. Contractele urmează a fi încheiate prin procedura de achiziție, cu asigurarea principiului concurenței.

În perioada guvernării Partidului Democrat, două întreprinderi private au câștigat licitații avantajoase pentru asigurarea pazei instituțiilor de stat. Una dintre firme aparține unei companii off-shore, afiliată liderului PDM, Vladimir Plahotniuc, iar cealaltă este – unui fost polițist, care ar avea legături cu autoritatea criminală Vladimir Moscalciuc, alias Makena.

Deși sunt vizate în scheme dubioase, dosare de tortură, aplicarea forței, companiile respective au avut mână liberă să păzească instituțiile publice, inclusiv cele din domeniul justiției, în pofida interdicțiilor din lege. 

Ilie Gulca
04/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii