FORUMUL JURNALIȘTILOR DE INVESTIGAȚIE// Ramona Ursu, România: „Politicienii au reușit să cumpere tăcerea multor trusturi media”

CIJM
28/03/2024
Sursa: CIJM

Milioane de euro sunt direcționate anual către presa de partid, iar mass-media independentă, cu surse limitate, este pusă în situația să-și asume realizarea unor investigații de anvergură. Este opinia jurnalistei Media Quality, România, Ramona Ursu, și a fost exprimată în cadrul Forumului Jurnaliștilor de Investigație, organizat de Centrul de Investigații Jurnalistice și Asociația Presei Independente la Chișinău.

„Jurnalismul de investigație din România a rămas, din păcate, aproape în totalitate în mâinile presei independente. Cu foarte puține excepții, redacțiile mari, cele care au și resursa umană și financiară mai mare, nu mai au nu doar secții de investigații importante, așa cum aveau în urmă cu 10-20 de ani, ci nici măcar 1-2 jurnaliști care să fie susținuți să facă astfel de articole mai complexe, de dezvăluiri. Investigațiile au ajuns, de fapt, un soi de „cenușăreasă” a presei din România, din mai multe motive. Între acestea: legăturile tot mai strânse dintre trusturile de presă mari, politică și banul public. Milioane de euro sunt direcționate către presă de partide, din subvențiile pe care le primesc de la stat. Astfel, politicienii au reușit de cumpere tăcerea multor trusturi de presă naționale, televiziuni și publicații. Tăcere care înseamnă nu doar faptul că acele companii de presă nu mai fac jurnalism, ci propagandă politică, dar ignoră în totalitate inclusiv investigații importante realizate de jurnaliști independenți”, a menționat jurnalista.

Forumul Jurnaliștilor de Investigație este organizat în cadrul Proiectului „Consolidarea unei rețele de jurnaliști de Investigație și capacitarea ei să investigheze subiecte de corupție”, pus în aplicarea de Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova și Asociația Presei Independente, în cadrul programului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Guvernul Marii Britanii, și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). 

CIJM
28/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii