Fosta ministră a Finanțelor, Mariana Durleșteanu, candidatura socialiștilor la funcția de premier

Ilie Gulca
11/02/2021
Mariana Durleșteanu. Foto: Forbes România

PSRM a înaintat, joi, în cadrul unei conferințe de presă, propriul candidat la funcția de premier. Candidatul propus de socialiști pentru funcția de prim-ministru este Mariana Durleșteanu, fostă ambasadoare a Republicii Moldova la Londra (2004–2008) și fostă ministră a Finanțelor în Gurvernul Grenceanîi (2008–2009). Această decizie a socialiștilor a fost luată după ce au afirmat că nu vor vota pentru candidatura propusă de șeful statului, Natația Gavrilița.

„Lansăm inițiativa de a crea o majoritate parlamentară de cel puțin 51 de deputați pentru această candidatură de tranziție. Nu vorbim de niciun fel de alianță. Este o majoritate tehnică pentru a salva țara. La această majoritate pot să adere toți deputații responsabili, inclusiv PAS. Propunerea este constituțională. Orice fel de refuz din partea președintelui Maia Sandu va fi o gravă încălcare a Constituției”, a declarat Igor Dodon, precizând că propunerea va fi expediată șefului statului în aceeași zi.

Potrivit Forbes România, Mariana Durleșteanu este locul 7 în Top 50 cele mai influente femei din România, ediția 2019.

„Cu peste două decenii de experiență în domeniul financiar, Mariana Durleșteanu este vicepreşedinte management financiar și al riscului KMG International (fostul Grup Rompetrol), companie cu o prezență în 11 țări.”

„Asigură conducerea strategică a tuturor activităților financiare la nivelul Grupului KMG International, prin stabilirea unor indicatori de perfomanță financiară a companiilor membre, stabilește și implementează strategia de risk management a grupului: strategic, operațional, financiar (hedging), juridic și este responsabilă pentru crearea unor mecanisme integrate de prevenire, monitorizare și mitigare a riscurilor la nivelul grupului.

În afară de funcțiile publice de ministru de Finanțe în perioada guvernului Greceanîi și ambasador al Republicii Moldova în Marea Britanie, Durleșteanu a fosr senior banker în cadrul Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare pentru partea de vest a regiunii Balcanilor, Belarus, Moldova și Turcia.

Ilie Gulca
11/02/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii