Furtul miliardului va fi investigat în colaborare cu procurorii din Letonia. Când a fost pusă baza acordului

Anticoruptie.md
25/06/2020

Un acord privind investigarea furtului miliardului din sistemul bancar moldovenesc a fost semnat recent între Procuratura Republicii Moldova și Procuratura din Letonia. Discuțiile privind formarea unui grup de lucru comun moldo-leton privind investigarea furtului miliardului au demarat în octombrie 2019.

„Acesta este un semnal că investigarea furtului miliardului, fapt care ne-a provocat o gaură de 12-15% din produsul intern brut, ne-a făcut să ne știe toată lumea. Investigarea acestei crime va avansa serios odată cu crearea acestei echipe comune între procurorii din Republica Moldova și cei din Letonia. Este cunoscut traseul furtului acelui miliard. Banii au trecut prin unele instituții financiare din acea țară. Investim multă speranță în acest proces, cu atât mai mult că știm că procuratura noastră tot avansează pe această linie”, a declarat Ion Chicu la finele ședințe de miercuri a Guvernului.

Fostul șef al Procuraurii Anticorupție, Viorel Morari, susține că acest acord a fost semnat cu întârziere, iar grupul de lucru moldo-leton pentru investigarea furtului din sistemul bancar urma să fie format cel târziu în luna ianuarie.

„În octombrie anul trecut, am fost într-o deplasare la Riga, unde am discutat, în incinta Procuraturii Generale letone, referitor la subiectul fraudei bancare și despre formarea unui grup de lucru în acest sens. În cadrul ședinței au fost abordate subiecte ce țin de investigarea atât a fraudei bancare, cât și a Laundromatului rusesc. Deplasarea a fost finanțată de Banca Mondială. La revenire, i-am raportat procurorului general interimar. Totodată, am desemnat un procuror din Procuratura Anticorupție să elaboreze proiectul viitorului acord”, a precizat Morari.

Anticoruptie.md
25/06/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii