Gazprom indică o datorie enormă pentru gazul livrat către Moldovagaz. Cum funcționează schema de creștere a datoriei

Anticoruptie.md
30/04/2019
Anticoruptie.md

Gazprom a făcut publică datoria pe care trebuie să o încaseze de la Moldovagaz pentru primele trei trimestre ale anului 2018. Deși Guvernul Republicii Moldova declară că nu își asumă obligațiile de plată față de furnizorii externi, gigantul rusesc acționează regulat operatorul de pe teritoriul R. Moldova într-o curte de arbitraj de la Moscova și obține constant câștig cauză. Mai nou, autoritățile autoproclamate de la Tiraspol, responsabile direct de această datorie, au pus la cale o schemă de creștere a consumului de gaze. Totul se face pe spatele contribuabililor Republicii Moldova.   

Potrivit unui raport financiar al Gazprom, datoria Moldovagaz față de gigantul rus în 2018 a crescut cu peste 320 milioane de dolari. Întreaga datorie de 6,21 miliarde de dolari este trecută la categoria „rezervă pentru pierderile la credite”. Peste 90% din această sumă o constituie cea a Tiraspoltransgaz, care nu plătește niciun sfanț, din 2006, pentru gazul consumat. În afară de cele 6,21 de miliarde de dolari, Moldovagaz trebuie să întoarcă alte 1,2 miliarde cesionate de Gazprom în 2005 companiei fiice, Factoring Finance.     

În pofida acestor datorii imense pe care Tiraspolul nu intenționează să le plătească, Gazprom continuă să livreze gaz în stânga Nistrului. La rândul lor, autoritățile autoproclamate de la Tiraspol pun la cale tot felul de practici pentru a spori capacitatea de consum a gazului. 

Una dintre acestea, bunăoară, este producerea de energie electrică de către Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan, deținută de compania rusească Inter-Rao, și centrala Sheriff-ului, Tirotex-Energo. Cele două centrale, la rândul lor, vând energie electrică, prin compania Tehnopark, producătorilor de criptovalută. Toată această afacere se face pe datoria Moldovagaz față de Gazprom, schemă dezvăluită de Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova.     

În timp ce datoria pentru gazul consumat în stânga Nistrului crește constant, Gazprom acționează periodic Moldovagaz la Curtea Internațională de Arbitraj Comercial de pe lângă Camera comercial-industrială a Federației Ruse și obține câștig de cauză.

De cealaltă parte, Ministerul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova a refuzat să spună presei ce valoare are în prezent datoria SA Moldovagaz față de Gazprom pentru gazul consumat în regiunea transnistreană. Reprezentanții aceluiași minister au mai precizat că Guvernul Republicii Moldova nu își asumă obligațiile de plată față de furnizorii externi, chiar dacă statul deține 35,33% din acțiunile SA Moldovagaz.      

Anticoruptie.md
30/04/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii