Guvernul și-a amintit că trebuie să desemneze un judecător la Curtea Constituțonală în ziua în care PLDM a sesizat instanța

Anastasia Nani
19/10/2015
Foto: constcourt.md

Guvernul a instituit luni, 19 octombrie, o comisie care ar urma să aleagă un candidat la funcția de judecător la Curtea Constituțională. Întâmplător sau nu, premierul liberal-democrat Valeriu Streleț a anunțat acest lucru chiar în ziua în care fracțiunea PLDM a depus o sesizare la Înalta Curte. Deputații cer magistraților să se expună dacă lipsirea lui Vlad Filat de imunitate este sau nu constituțională. Toate în pofida faptului că instituția are un judecător lipsă de un an, iar în tot acest timp experții din domeniu au atenționat de mai multe ori despre necesitatea unui proces transparent de selectare a candidatului potrivit.

"Pentru a evita unele speculații sau încercări de a manipula opinia publică, precum că eventualii candidați reprezintă anumite partide, eu am decis să creez o comisie de preselecție și încurajez toți specialiștii în drept, care se încadrează în aceste condiții, să aplice”, a declarat Valeriu Streleț.

Mandatul magistratului Petru Railean a expirat încă în octombrie 2014. În acea perioadă, dar și câteva luni mai târziu, organizațiile neguvernamentale au solicitat Guvernului inițierea de urgență a unui concurs transparent pentru numirea judecătorului la Curtea Constituțională. Acestea cereau, între altele, audierea publică a candidaților, adoptarea unei hotărâri care să indice motivele pentru care a fost selectat un anumit candidat, precum și publicarea hotărârii.

Printr-un alt demers, și Alexandru Tănase, președintele Curții Constituționale, a amintit Guvernului despre funcția vacantă.

Fostul ministru al Justiției Vladimir Grosu, ne-a declarat acum câteva luni că a purtat negocieri cu liderii politici, inclusiv cu Vlad Filat, dar și cu ex-premierul Chiril Gaburici. Cu toate acestea atenționările sale au fost ignorate.  „Am discutat cred că de cel puțin trei ori, dar nu a luat foc. Chiril Gaburici a spus că examinează, se mai documentează despre felul în care are loc procedura de numire în funcție, dar așa și nu s-a întâmplat nimic. Procesul s-a blocat”, ne-a declarat fostul ministru. 

Anastasia Nani
19/10/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii