Igor Dodon, obligat să prezinte scuze pentru declarații discriminatorii în adresa Maiei Sandu

Julieta Savițchi
15/05/2020
ziarulnational.md

Președintele Igor Dodon va trebui să prezinte scuze pentru declarațiile discriminatorii în adresa liderei PAS, Maia Sandu, potrivit unei decizii a Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității. Decizia este cu drept de a fi contestată în instanța de judecată în termen de 30 de zile din momentul comunicării.

Consiliul a fost sesizat de către deputata PAS, Doina Gherman, care a menționat că șeful statului a făcut declarații cu caracter sexist și umilitor în adresa șefei sale de partid, în cadrul emisiunii „Președintele răspunde” din 14 februarie. Șeful statului a comentat inițiativa Maiei Sandu de a semna un pact de neagresiune cu partidele de dreapta în felul următor: „Stimați bărbați de pe dreapta! A venit o doamnă cu inițiativă, da voi, ca niște gentlemeni, ce ați făcut? Ați trimis-o mai departe”.

Consiliul a constatat că declarația președintelui Dodon reprezintă instigare la discriminare și discurs sexist și i-a recomandat să aducă scuze publice pentru declarațiile sexiste și instigatoare la discriminare prin intermediul aceleași modalități sau mijloace prin care au fost răspândite. Totodată, Consiliul i-a mai recomandat șefului statului „să depună toată diligența și responsabilitatea în pozițiile sale publice și să se abțină pe viitor de la declarații sexiste și instigatoare la discriminare”.

Igor Dodon nu este la prima abatere, constatată de Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării. În 2017 președintele Republicii Moldova a fost obligat să își ceară scuze public pentru declarațiile sale instigatoare la discriminare pe criteriu etnic și politic. Decizia a fost  luate de  Consiliul pentru prevenirea și combaterea discriminării, în urma unor afirmații discriminatorii ale lui Igor Dodon împotriva unioniștilor și românilor.  Tot în 2017 Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurării Egalității a emis o decizie prin care constată că prin unele declarații făcute, Dodon a instigat la discriminare pe criteriu de orientare sexuală. Președintelui i s-a recomandat să aducă scuze publice și să fie mai responsabil față de declarațiile pe care le face. Decizia a fost luată ca urmare a unei plângeri depuse de membrii comunității LGBT din Moldova. 

Julieta Savițchi
15/05/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii