Ilan Șor, cu toate drumurile tăiate la Aeroport. Spațiile Duty Free, în căutarea unui chiriaș

Anticoruptie.md
18/01/2024
Sursa: CIJM

Agenția Proprietății Publice (APP) și Aeroportul Chișinău au inițiat procesului de licitație cu strigare pentru locațiunea activelor neutilizate din Aeroportul Internațional Chișinău. Este vorba despre zonele destinate activității de Travel Retail & Food and Beverages, cunoscute ca: Zona Sterilă și Zona Duty Free. Reţeaua de magazine duty-free din Republica Moldova era controlată de politicianul fugar Ilan Şor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare. Regimul Duty Free a fost aplicat până la expirarea licenței, iar primul magazin care a rămas fără acte de conformitate a fost cel amplasat în incinta Aeroportului Internațional Chișinău, în decembrie 2022.

APP anunță că în incinta spațiului ce urmează a fi oferit în chirie, este preconizată desfășurarea activității de comercializare de produse, activitate de alimentație publică și vânzări cu amănuntul a serviciilor și bunurilor specifice utilizatorilor unui aeroport internațional. 

Bunurile, proprietate a statului, vor fi expuse la licitație conform prevederilor Regulamentului privind licitațiile cu strigare și cu reducere, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 136/2009 și a Regulamentului cu privire la modul de dare în locațiune a activelor neutilizate aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 483/2008. Licitația se va desfășura cu respectarea condițiilor de eligibilitate stabilite pentru a asigura un acces nediscriminatoriu al agenților economici ce dispun de experiență internațională și reputație ireproșabilă. Astfel, se mizează pe identificarea celui mai bun agent economic care va contribui la asigurarea unui nivel cât mai înalt a serviciilor prestate călătorilor și la creșterea imaginii de credibilitate a Aeroportului Chișinău.

Chiria lunară pentru cele 10 spații care fac obiectul locațiunii este de 157 096,5 euro pe lună, fără TVA.

În vederea realizării procesului de licitație, toate actele aferente acestuia urmează a fi publicate în timpul apropiat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, unde vor fi incluse detaliile, specificațiile și termenele lotului expus la licitație. A fost elaborat și un Caiet de sarcini, cu toate condițiile impuse celor care vor să participe la licitație.

Suma pe care ar fi încasat-o Ilan Şor înainte să fugă în Israel din înstrăinarea afacerii Dufremol, iniţiată de tatăl său, a fost de 2.113.480 lei. Această cifră se regăseşte în contractul de vânzare-cumpărare a afacerii, o copie a căruia a ajuns la jurnaliştii portalului anticorupţie.md.

Documentul a fost semnat la 22 aprilie 2019, la Chişinău, de către mama vitregă a lui Ilan Șor, Ilona Şor, pe care era înregistrată afacerea, şi fostul politician din Bulgaria, Marko Todorov, ex-ministru al Științei și Educației în Guvernul lui Lyuben Berov din Bulgaria și deputat în cea de-a șaptea Mare Adunare Națională.

Contractul a fost autentificat de notara Olga Bondarciuc, cunoscută pentru că a legalizat mai multe tranzacții din schemele fostului lider democrat, Vladimir Plahotniuc. Aceasta este judecatî penal pentru fals în acte publice în interesul unei organizaţii criminale. Taxa de stat achitată de părţi pentru tranzacţie a fost de 4.227 lei, iar taxa notarială, de 2.144 lei.

În aceeaşi zi, Camera Înregistrării de stat a operat modificările necesare, Marko Todorov fiind înregistrat ca singur fondator al SRL Dufremol, care deţinea 12 magazine din reţeaua Duty Free.

Conform contractului, Marko Todorov s-a obligat să achite familiei Şor banii în numerar până la data de 22 iulie 2019, cu o săptămână înainte ca Ministerul de Interne să anunţe că Ilan Şor a părăsit Republica Moldova şi a fost dat în urmărire generală.

Cele 12 magazine Duty-free ale firmei Dufremol nu au ajuns însă în proprietatea afaceristului din Bulgaria. Până la finele anului 2018, rețeaua formată din 12 magazine duty-free era controlată de familia Șor prin intermediul firmei Dufremol. Ulterior, rețeaua a trecut sub controlul firmei DFM SRL, deținută de aceeași Dufremol. În ianuarie 2019, cu mai puţin de 2 luni înainte de alegerile parlamentare, Dufremol s-a retras din capitalul social al DFM, iar unic asociat devine Ilona Şor, mama vitregă a lui Ilan Şor. Ea a fost asociată şi administratoare a DFM până în iunie 2019, când a înstrăinat întreprinderea lui Alexandru Vîlcu (30%), Victor Iakovlev (30%) şi Andriy Minayev (40%), ultimul fiind cetăţean al Germaniei şi administrator al noii achiziţii.

Portalul de investigaţii RISE a scris că, în decembrie 2021, Arie Geler, cetăţean al Israelului, a cumpărat 90% din capitalul DFM, la un preţ de un milion de euro, bani care au ajuns într-un cont deschis de Minayev la o bancă din Republica Moldova. Arie Geler este domiciliat în Israel, în același oraș în care Ilan Şor a fost surprins în repetate rânduri.

Ilan Şor este plecat din Republica Moldova din iunie 2019, odată cu căderea regimului Plahotniuc, și nu a mai revenit în țară.

Anticoruptie.md
18/01/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii