Imobilele de lux din Chișinău ale lui Ilan Șor, din nou revândute

Mariana Colun
02/07/2019
Foto: realitatea.md

Imobilele de lux de pe strada Lacului din Capitală, care i-au aparținut lui Ilan Șor, au fost recent revândute. Datele de la Cadastru arată că cele patru imobile, situate pe mai multe terenuri comasate în unul singur, au fost cumpărate la 26 iunie curent de un tânăr în vârstă de 31 de ani, iar ipoteca în valoare de 3.500.000 de lei a fost stinsă.

În declarația sa de avere pentru 2018 Ilan Șor indica faptul că a luat în arendă, în ultima zi a anului trecut, un teren de 27 de ari și două case de locuit, de 273, respectiv 644 de metri pătrați, evaluate la 8,1 milioane de lei. De fapt, este vorba despre câteva imobile de lux, situate pe strada Lacului din Capitală, atribuite de presă lui Ilan Șor. Anterior acestea i-au aparținut oficial, după care și-au schimbat de câteva ori proprietarii. Ilan Șor însă continua să locuiască pe adresa respectivă. Tot aici, procurorii au efectuat percheziţii, în februarie 2015, când au pornit urmărirea penală împotriva deputatului condamnat în dosarul privind frauda bancară. Aici a stat Ilan Șor și în arest la domiciliu. În pofida acestui fapt, proprietatea de lux nu se regăseşte în lista bunurilor lui Şor puse sub sechestru.

Istoricul reședinței lui Șor este unul complicat și implică mai mulți intermediari. Proprietar în acte al imobilelor lui Ilan Şor era, până la sfârșitul lunii trecute un oarecare Ion Cojocaru. Pe acest nume erau înregistrate şi terenul, şi construcţiile. Potrivit Jurnal TV, în iulie 2010 Șor a cumpărat aici un teren de șase ari şi jumătate de la un alt personaj, care figurează în lista celor mai bogaţi oameni din Republica Moldova - Gabriel Stati, fiul miliardarului Anatol Stati, preşedinte Ascom Grup. Imobilul a rămas înregistrat pe numele lui Şor timp de un an, după care şi-a schimbat de mai multe ori proprietarii. În septembrie 2010, Şor cumpără aici un alt teren de 6,7 ari de la o bătrână, iar în octombrie achiziţionează şi bucata de pământ dintre celelalte două, cu o suprafaţă de 6,7 ari, de la un cetăţean străin. Oficial, Şor a vândut aceste trei proprietăţi peste aproximativ un an, în aceeaşi zi. Imobilele au trecut prin mai multe mâini, iar în 2015 toate trei au ajuns pe numele lui Ion Cojocaru. Ultimul teren achiziţionat, din cele patru care au format ulterior moşia lui Şor, nu a mai fost înregistrat pe numele acestuia, fiind trecut direct pe Ion Cojocaru. Această tranzacţie a avut loc abia peste patru ani după primele, iar odată cumpărate, cele patru terenuri au fost documental comasate în unul şi au acum şi o adresă poştală comună.

Creditele obţinute de la bancă în baza acestui gaj sunt mai mari decât valoarea cadastrală a bunului. Potrivit actelor cadastrale, în schimbul acestui gaj, care are valoare oficială de 8,1 milioane de lei, au fost eliberate împrumuturi de 10 milioane de lei, în 2015, 3,5 milioane de dolari în 2016 şi 3,5 milioane de lei - în 2017.

Mariana Colun
02/07/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii