Începe procesul de alegere a membrilor CSM din partea Adunării Generale a Judecătorilor. Cine sunt candidații

Tatiana Gherța
28/04/2023
captura video

Adunarea Generală a Judecătorilor a prezentat candidații propuși pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Este vorba de 5 judecători care au promovat evaluarea comisiei Pre-Vetting: Mitrofan Livia (Judecătoria Chisinau, sediul centru), Șchiopu Vasile ( Judecătoria Ungheni), Chironeț Ioana (Judecătoria Chisinau, sediul centru), Frunze Maria (Judecătoria Chisinau, sediul centru) și Caraman Sergiu (Judecătoria Criuleni).

Înainte de a fi examinată ordinea de zi, forul a selectat un nou președinte și un nou secretar al adunării. Pentru funcția de președinte a fost selectată Viorica Puica, (judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ)), iar pentru funcția de secretar Nelea Budăi (judecător la CSJ).

Inițial au fost făcute câteva modificări la ordinea de zi, și anume a fost retras subiectul privind aprobarea regulmantului de organizare a Adunării Generale a Judecătorilor. Odată cu această modificare, a fost inițiată procedura de numire a membrilor CSM. 

În calitate de membri ai comisiei speciale, care va număra voturile, au fost aleși 7 membri:  Țurcanu Liliana, Sanduța Victoria, Cerbu Adrian, Vavrin Galina, Panova Ana, Racoviță Dumitru, Sîrbu Victoria. Adunarea a decis să nu fie aleasă și comisia de contestare.  

Între timp, judecătoarea Victoria Sanduța a propus ca în listă să fie incluși și candidații care nu au promovat evaluarea. 

„Propun includerea în buletinul de vot a tuturor candidațiulor care au promovat evaluarea, dar și a celor care nu au trecut evaluarea și au contestat decizia la CSJ. Astfel va fi asigurată o concurență loioală. Considerăm important să asigurăm legititatea alegerii membrilor în organul de administrare judecătorească”, a precizat Sanduța.

Propunerea acesteia nu a acumulat numărul necesar de voturi. Mai mult, judecătoarea Angela Bostan, care la fel nu a promovat evaluarea, nu a susținut această inițiativă. 

„Avem o reglementare în lege care pune lucrurile la o anumită condiție, nu consider că este rațional. Nu doresc ca această propunere să fie acceptată. Ce facem pe urmă, după contestații?”, a specificat Angela Bostan. 

În cele din urmă a fost propusă și acceptată lista celor 5 candidați din rândul judecătorilor pentru ocuparea funcțiilor în CSM. 

Mitrofan Livia – Judecătoria Chisinau, sediul Centru

Schiopu Vasile – Judecătoria Ungheni

Chironeț Ioana – Judecătoria Chisinau, sediul Centru

Frunze Maria – Judecătoria Chisinau, sediul Centru

Caraman Sergiu – Judecătoria Criuleni

Tatiana Gherța
28/04/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii