Infografice // În 2017 se arestează mai mult decât în 2009

Anticoruptie.md
26/10/2017
Foto-simbol. Sursa: Nationalisti.ro

În 2017 se arestează mai mult decât în 2009, concluzionează experţii Centrului de Resurse Juridice din Moldova care au examinat datele statistice oficiale. Numărul de mandate de arestare este în creştere, deşi autorităţile au adoptat norme legale care fac aplicarea acestei măsuri preventive mai anevoioasă.  

Potrivit experţilor, în anul 2016 au fost arestate la fel de multe persoane ca în 2009, iar datele din prima jumătate a anului 2017 arată o creștere a numărului de demersuri (1.875) și cea mai înaltă rată de admitere din ultimii zece ani, peste 1.600. 

„Rezultatele nu sunt deloc îmbucurătoare. Contrar declaraţiilor oficialilor, în ultimii ani, procurorii cer mai des arestarea. Rata demersurilor de arestare admise de judecători este în creştere în ultimii ani. În 2017 arestăm mai mult decât în 2009, după ce am adoptat legislaţii care fac mai grea arestarea! Domni judecători, cum poate fi explicat acest fapt?”, a scris Vlad Gribincea, preşedintele Centrului de Resurse Juridice, pe pagina sa de Facebook. 

În cadrul Congresului ordinar al avocaţilor din octombrie, apărătorii s-au arătat din nou nemulțumiți de aplicarea măsurii preventive sub formă de arest, o practică excepțională, dar care este folosită excesiv de către magistrați. În legătură cu această problemă, avocații Baroului Chișinău au mai amenințat anterior cu grevă generală

Detalii în infografice

Anticoruptie.md
26/10/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii