Judecătoare implicată la luarea unor decizii controversate, propusă la funcția de vicepreședintă a CSJ

Anticoruptie.md
20/12/2016
Tatiana Vieru, răspunzând întrebărilor membrilor CSM Captură video: csm.md

Judecătoarea Tatiana Vieru a fost propusă Parlamentului pentru numire în funcția de vicepreședintă a Curții Supreme de Justiție, pe un termen de patru ani. Decizia a fost luată în cadrul ședinței Consiliului Superior al Magistraturii din 20 decembrie, după ce postul a rămas vacant acum doi ani. Vieru a fost singura participantă la concurs. Ea ar urma să conducă și Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al CSJ. Totodată, la funcția de vicepreședinte al Colegiului a fost propusă magistrata Valentina Clevadî. Ambele judecătoare au fost implicate anterior la luarea unor decizii controversate. 

Anticoruptie.md a scris anterior despre faptul că Tatiana Vieru este una dintre judecătoarele din Republica Moldova în privința căreia au fost depuse mai multe sesizări la CSM. Anul trecut, ea a fost vizată în 27 de sesizări, dar 24 dintre acestea au fost respinse.Tatiana Vieru se regăsește printre cei șapte judecători care au judecat dosarul Registru, obligând întreprinderea de stat să îi achite despăgubiri de 7,8 milioane de dolari unei companii dubioase, Intercomsoft LTD. În 2013, ministrul de atunci al Justiției, Oleg Efrim, a cerut cercetarea disciplinară a magistraților pentru implicare în dosarul Registru. În calitate sa de membru al CSM, ministrul a constatat că atât decizia instanței de apel, cât și a celei de recurs în dosarul Registru versus Intercomsoft LTD sunt emise cu încălcarea gravă a normelor de drept procesual și material. Oleg Efrim a remis materialele pentru examinare Colegiului Disciplinar de pe lângă CSM în privința judecătorilor Curţii Supreme de Justiţie: Svetlana Filincova, Svetlana Novac, Tatiana Vieru, Iurie Bejenaru şi Galina Stratulat. Judecătorilor li se imputau grave ilegalități admise la examinarea dosarului menționat, precum încălcarea normelor materiale.

De asemenea, Tatiana Vieru a fost președintă a completului de judecată care a examint dosarul referendumului, dând câștigit de cauză Comisiei Electorale Centrale care a respins solicitarea a peste 400 de mii de cetățeni care au semnat pentru organizarea unui plebiscit în vederea modificării procedurii de alegere a șefului statului. Recent, Tatiana Vieru a condus completul de judecată care a examinat dosarul diasporei, care a contestat în judecată încălcarea dreptului la vot la alegerile prezidențiale din această toamnă. 

Potrivit informaţiilor plasate pe pagina „Juriştii pentru drepturile omului”, cinci hotărâri ale completului de judecată în componenţa căruia a participat judecătoarea Tatiana Vieru au fost obiect de examinare la CEDO, în trei din aceste cazuri, Curtea de la Strasbourg a constatat încălcarea libertății de exprimare.

Pentru funcția de vicepreședinte al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al CSJ a candidat Valentina Clevadî, cunoscută în special opinie publice pentru dosarul „Aroma-floris”. Magistrata a făcut parte din completul de judecată care, pe 19 februarie 2014, a admis cererea de revizuire depusă de Agentul guvernamental, a casat o decizie a Curții de Apel Chişinău, obligând statul să îi achite unui avocat, care înaintase pretenții față de de o firmă letonă, 4,3 milioane de lei, prejudiciu moral şi material. Ulterior tot CSJ a anulat această hotărâre.  La fel ca și Tatiana Vieru, Clevadî a participat la examinarea dosarelor „Referendum” și „Diaspora”.

Presa a scris anterior și despre casa magistratei. Potrivit Ziarului de Gardă, în 2003, pe când judeca la Curtea de Apel Chișinău, magistrata și soțul său, Vasile, și-au finisat construcția casei cu o suprafață de 238 de metri pătrați din comuna Ciorescu, municipiul Chișinău. Valentina Clevadî se regăsește și printre judecătorii care au examinat dosare ajunse la CEDO și pentru care Guvernul Republicii Moldova a fost condamnat. 

Anticoruptie.md
20/12/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii