Magistrați implicați în dosare scandaloase candidează pentru funcții de conducere la CSJ

Anticoruptie.md
17/12/2016
Curtea Supremă de Justiţie Foto: CIJM

Consiliul Superior al Magistraturii urmează să organizeze marți, 20 decembrie, concursul pentru suplinirea funcției de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție. Singurul candidat pentru acest post, rămas vacant de aproape doi ani, este judecătoarea Tatiana Vieru. Dacă va fi aleasă în funcție, magistrata va conduce și Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al CSJ. La funcția de vicepreședinte al Colegiului candidează Valentina Clevadî. Ambele judecătoare au fost implicate anterior în judecarea unor dosare scandaloase.

Tatiana Vieru este una dintre judecătoarele din Republica Moldova în privința căreia au fost depuse mai multe sesizări la CSM. Anul trecut, ea a fost vizată în 27 de sesizări, dar 24 dintre acestea au fost respinse.Tatiana Vieru se regăsește printre cei șapte judecători care au judecat dosarul Registru, obligând întreprinderea de stat să îi achite despăgubiri de 7,8 milioane de dolari unei companii dubioase, Intercomsoft LTD. În 2013, ministrul de atunci al Justiției, Oleg Efrim, a cerut cercetarea disciplinară a magistraților pentru implicare în dosarul Registru. În calitate sa de membru al CSM, ministrul a constatat că atât decizia instanței de apel, cât și a celei de recurs în dosarul Registru versus Intercomsoft LTD sunt emise cu încălcarea gravă a normelor de drept procesual și material. Oleg Efrim a remis materialele pentru examinare Colegiului Disciplinar de pe lângă CSM în privința judecătorilor Curţii Supreme de Justiţie: Svetlana Filincova, Svetlana Novac, Tatiana Vieru, Iurie Bejenaru şi Galina Stratulat. Judecătorilor li se imputau grave ilegalități admise la examinarea dosarului menționat, precum încălcarea normelor materiale.

Potrivit informaţiilor plasate pe pagina „Juriştii pentru drepturile omului”, cinci hotărâri ale completului de judecată în componenţa căruia a participat judecătoarea Tatiana Vieru au fost obiect de examinare la CEDO, în trei din aceste cazuri, Curtea de la Strasbourg a constatat încălcarea libertății de exprimare.

Funcția de vicepreședinte al CSJ, președinte al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ, a rămas vacantă după ce, în ianuarie 2015, judecătoarea Svetlana Filincova și-a dat demisia, în contextul unui scandal în care a fost acuzată de Victor Micu, președintele CSM, că ar fi manipulat sistemul de repartizare aleatorie a dosarelor. De atunci, au fost organizate mai multe concursuri pentru ocuparea funcției, singurul candidat fiind fosta membră a CSM Tatiana Răducanu. Concursul a fost de fiecare dată anulat.

Pentru funcția de vicepreședinte al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al CSJ a candidat Valentina Clevadî, cunoscută în special opinie publice pentru dosarul „Aroma-floris”. Magistrata a făcut parte din completul de judecată care, pe 19 februarie 2014, a admis cererea de revizuire depusă de Agentul guvernamental, a casat o decizie a Curții de Apel Chişinău, obligând statul să îi achite unui avocat, care înaintase pretenții față de de o firmă letonă, 4,3 milioane de lei, prejudiciu moral şi material. Ulterior tot CSJ a anulat această hotărâre.  

Presa a scris anterior și despre casa magistratei. Potrivit Ziarului de Gardă, în 2003, pe când judeca la Curtea de Apel Chișinău, magistrata și soțul său, Vasile, și-au finisat construcția casei cu o suprafață de 238 de metri pătrați din comuna Ciorescu, municipiul Chișinău. Valentina Clevadî se regăsește și printre judecătorii care au examinat dosare ajunse la CEDO și pentru care Guvernul Republicii Moldova a fost condamnat. 

Anticoruptie.md
17/12/2016
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii