Judecătorii de instrucție din Chișinău bat alarma: Procurorii ar face presiuni asupra lor la luarea deciziilor

Irina Odobescu
02/12/2019

Judecătorii de instrucție din Chișinău se plâng că procurorii ar face presiuni asupra lor la luarea anumitor decizii, iar continuarea acestor practici va diminua considerabil independeța justiției. Mai mulți judecători de instrucție au semnat o petiție în acest sens, adresată conducerii de vârf a Republicii Moldova, ministrului Justiției și Consiliului Superior al Magistraturii, făcută publică de Ziarul de Gardă.

Potrivit semnatarilor petiției, hărțuirea magistraților influențează imparțialitatea acestora și crește numărul persoanelor arestate la faza de urmărire penală. Presiunile făcute de procurori, susțin magistrații, au drept scop asigurarea „succesului” lor în activitate și ca judecătorii de instrucție să fie „obedienți”.

Judecătorii de instrucție din Chișinău sunt de părerea că una dintre metodele de presiune ilegală este pornirea promptă a cauzei penale pe fapte inexistente în privința ău judecătorilor care nu sunt „ascultători”. A doua metodă de presiune ilegală este atunci când judecătorul respinge un demers, iar procurorul depune un raport către procurorul ierarhic superior. Dubiile procurorului asupra legalității actulu judecătoresc sunt stipulate în raport, apoi este deschis un proces penal, care va fi examinat de un coleg al procurorului, ierarhic superior.

Colectivul de judecători susține că în cazurile aresturilor, demersurile procurorilor, propuse în instanța de judecată, conțin „formulări sterile, tipizate și nemotivate, care nu au nici o pertinență cu scopul și conținutul demersului”, și din cauza că nu respectă condițiile impuse de lege, demersurile sunt „respinse sau admise parțial” de către judecători.

Precizăm că atribuțiile judecătorilor de instrucție țin de autorizarea interceptărilor, dispunerea, înlocuirea, încetarea sau revocarea arestării preventive şi a arestării la domiciliu; examinarea cererilor privind accelerarea urmăririi penale, autorizarea, la demersul procurorului, a efectuării măsurilor speciale de investigaţii.

Procuratura Generală nu a venit, deocamdată, cu o reacție la acuzațiile aduse de magistrați.

Irina Odobescu
02/12/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii