Judecătorul Marcel Gandrabur o acuză pe Maia Sandu de  „acțiuni de discriminare gravă”

Ilie Gulca
09/06/2022
Foto-simbol

Magistratul Marcel Gandrabur, care figurează în lista celor 13 judecători respinși de Maia Sandu pentru confirmarea în funcție, consideră că actualul Consiliu Superior al Magistraturii (CSM) va fi responsabil, alături de șefa statului, Maia Sandu, pentru „acțiuni de discriminare gravă”, în cazul în care magistrații cu pricina nu vor fi confirmați.

„Această greșeală poate fi soluționată corect și rapid prin expedierea repetată de către CSM, exact ca prima dată, a listei celor 13 judecători respinși, pentru reconfirmarea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă de către președintele țării, în mod automat constituțional”, scrie el într-o opinie publicată de site-ul  Asociația Judecătorilor „Vocea Justiției”.

După spusele sale, reconfirmarea acestor judecători este o procedură logică și inevitabilă ce corespunde Constituției țării, și nu o promovare sau numire inițială.

„În lipsa unei astfel de acțiuni, din partea acestui CSM, ultimul va fi responsabil, alături de președintele țării pentru acțiuni de discriminare gravă, admise de persoane cu cele mai înalte funcții în stat”, opinează el.

Marcel Gandrabur face parte din galeria judecătorilor cu donații de la părinți. De exemplu, conform declarației sale pentru 2017, el a indicat că a avut de la socriI săi 8.000 de euro.

Conform Legii cu privire la statutul judecătorului, preşedintele poate respinge o singură dată candidatura propusă de către CSM pentru numirea în funcţia de judecător pe cinci ani sau până la atingerea plafonului de vârstă.

La propunerea repetată a CSM, preşedintele emite un decret privind numirea în funcţia de judecător pe cinci ani sau până la atingerea plafonului de vârstă în termen de 30 de zile de la data parvenirii propunerii repetate.

Preşedinta Maia Sandu a respins 13 candidaţi din lista celor 40 de judecători propuşi de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru prelungirea mandatelor până la atingerea plafonului de vărstă. Informaţia a fost confirmată de surse din CSM, care au precizat că decizia de a fost luată în baza unor rapoarte de la Serviciul de Informaţii şi Securitate.

Judecătorii care riscă să fie eliminaţi din sistem sunt Victoria Hadîrcă, Silvia Slobodzean, Lucia Bagrin, Rodica Berdilo, Lorina Ciubotaru, Olga Ionaşcu, Victoria Sanduţa, Angela Vasilenco, Dragoş Crigan, Marcel Gandrabur, Veaceslav Martînenco, Serafim Vasilache şi Iurie Movilă.

Potrivit surselor portalului Anticoruptie.md, decizia privind respingerea celor 13 magistrați a fost luată în baza unor rapoarte de la Serviciul de Informaţii şi Securitate.

Ilie Gulca
09/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii