Kievul aduce dovezi că atacurile din regiunea transnistreană ar fi fost coordonate de ruși

Crina Dumitriu
27/04/2022
Tiraspol. 26 aprilie

Autoritățile de la Kiev afirmă că la explozia de la aşa-zisul minister al securităţii din Tiraspol a fost foslosit un lansator de grenade a căruia provenienţă indică faptul că atacul a fost coordonat de ruşi. Din fotografile făcute publice de regimul de la Tiraspol se vede că la atacul asupra pretinsului minister al securității a fost folosit un lansator de rachete RPG-27 Tavolga de fabricaţie rusească, care nu se află în dotarea armatei ucrainene.  

„Există informaţii că lansatorul de grenade folosit în faţa așa-zisului minister al Securităţii de la Tiraspol este un RPG-27 Tavolga de fabricaţie rusească, care se află în serviciul Rusiei, Gabonului, Iordaniei şi al Transnistriei. Acesta nu a fost niciodată furnizat Ucrainei. Ruşii au eşuat din nou în a pune la cale diversiunea", scrie portalul Ucraina-online, citând oficialități de la Kiev. 

Serviciul de Securitate al Ucrainei a calificat exploziile de la Tiraspol „drept o provocare pusă la cale de FSB-ul rusesc ca să justifice războiul de pe teritoriul Ucrainei sau să implice Transnistria în exerciții contra Ucrainei”. Drept argument, instituția a prezentat o scrisoare a serviciului situații excepționale din stânga Nistrului, datată din 22 aprilie, căruia i se indica să se pregătească pentru astfel de situaţii.

Alte două atacuri au deteriorat, marți dimineața, două antene de radiotelecomunicaţii din localitatea Maiac, raionul Grigoriopol, din stânga Nistrului. Deflagraţiile au avut loc la mai puţin de 12 ore după atacul cu grenade a sediului așa-numitului minister al securităţii de la Tiraspol. Guvernul de la Chişinău susţine că este vorba de "crearea pretextelor pentru tensionarea situaţiei".

Preşedinta Maia Sandu susţine că exploziile din ultimele 24 de ore din regiunea transnistreană reprezintă o escaladare a tensiunilor pentru destabilizarea situaţiei şi condamnă „orice provocări și tentative de a atrage Republica Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară”. Declaraţia a fost făcută după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, la care au fost trasate măsurile pe care urmează a fi luate în contextul garantării securităţii.

„Autoritățile Republicii Moldova urmăresc cu precauție și vigilență evenimentele care au loc pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol. Analizele noastre, la această oră, arată că există tensiuni între diferite forțe din interiorul regiunii, interesate de destabilizarea situației. Acest lucru vulnerabilizează regiunea transnistreană și creează riscuri pentru Republica Moldova.Condamnăm orice provocări și tentative de a atrage Republica Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară. Chișinăul insistă în continuare asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean”, a declarat şefa statului.

Moscova a dezvăluit că intenţionează să preia controlul deplin asupra Donbasului şi sudului Ucrainei în faza a doua a operaţiunii sale militare. Un general rus a declarat săptămâna trecută că o ofensivă în sudul Ucrainei ar facilita accesul trupelor ruse la regiunea separatistă Transnistria. Rusia ar planui astfel să creeze un coridor terestru între Crimeea, peninsula de la Marea Neagră pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014, şi regiunea est-ucraineană Donbas.

Regiunea transnistreană s-a separat în mod abuziv în 1992 în urma unui război, sprijinit de armata Federației Ruse. De atunci Republica Moldova nu controlează regiunea separatistă, pe teritoriul căreia staționează o unitate militară a Federației Ruse. În martie anul curent, Parlamentul European a declarat regiunea transnistreană a Republicii Moldova drept teritoriu ocupat de Federația Rusă.

 

Crina Dumitriu
27/04/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii