Lichidarea funcției drept răzbunare pentru că-și apără drepturile

Mihaela Cibotaru
02/05/2023
Tatiana Vozian

Angajata Curții de Conturi (CC) care a acuzat președintele instituției că i-ar fi făcut avansuri sexuale, admite că noua structură a CC, aprobată recent, ar putea să nu includă funcția sa. Tatiana Vozian deține funcția de șefă a Direcției generale metodologie, planificare și raportare. 

„Nu o să mă mire să văd că în noua structură e lichidată funcția mea. Că doar așa se procedează cu cei care denunță despre ilegalitățile în serviciul public - li se reduc funcțiile!”, a scris Tatiana Vozian, în ziua în care CC a anunțat că a fost aprobată structura organizațională „ajustată la necesitățile de dezvoltare ale instituției”.

Potrivit comunicatului CC, noua structură, elaborarea căreia a fost lansată în august 2022, a fost aprobată pentru realizarea viziunilor strategice privind direcțiile de dezvoltare a instituției și obiectivelor Strategiei de dezvoltare pentru perioada 2021-2023. În cadrul instituției au fost create subdiviziuni cu atribuții de audit în funcție de componentele Bugetului Public Național – bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală, bugetele autorităților publice locale. La fel, în noua structură vor fi constituite subdiviziuni distincte, responsabile de auditul performanței și auditul TI, vor fi consolidate capacitățile de analiză, sinteză și dezvoltare instituțională. O singură subdiviziune va fi deține responsabilitățile aferente angajării, instruirii și dezvoltării profesionale a angajaților și în noua structură se ține cont de rolul, eficiența și randamentul membrilor CC, fiind considerate nu doar responsabilitățile sectoriale, ci și „contribuția la dezvoltarea strategică a instituției”, se arată în comunicat.

Scandalul la Curtea de Conturi a izbucnit la 11 aprilie, când o angajată a Curții l-a acuzat pe președintele instituției, Marian Lupu că i-ar fi făcut avansuri sexuale, iar pentru că i-ar fi refuzat atenția, femeia spunea că a fost sancționată cu mustrare aspră. Sancțiunea ar avea ca scop pătarea reputației profesionale pentru a nu-i permite avansarea sa în carieră, inclusiv în funcția de președinte al Curții de Conturi. Instituția a acuzat-o pe angajată de „calomnii și insinuări”.

Ulterior, Tatiana Vozian a scris că angajaților CC li se distribuie pentru semnare o declarație „precum că Lupu e un “foarte bun președinte”, aceștia fiind amenințați cu restructurarea instituției, „inclusiv prin eliminarea de funcții și retrogradări pentru cei ce nu vor semna”. „O instituție întreagă este ridicată pe “baricade” în apărarea lui Lupu și hărțuirea mea pentru denunțarea comportamentelor amorale”, a scris ea.

Mihaela Cibotaru
02/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii