Lista celor 40 de judecători care aşteaptă prelungirea mandatelor s-a redus la 27. Şefa statului a respins o parte din candidaţi

Julieta Saviţchi
01/06/2022
Foto simbol

Preşedinta Maia Sandu a respins 13 candidaţi din lista celor 40 de judecători propuşi de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru prelungirea mandatelor până la atingerea plafonului de vărstă. Informaţia a fost confirmată de surse din CSM, care au precizat că decizia de a fost luată în baza unor rapoarte de la Serviciul de Informaţii şi Securitate.

Judecătorii care riscă să fie eliminaţi din sistem sunt Victoria Hadîrcă, Silvia Slobodzean, Lucia Bagrin, Rodica Berdilo, Lorina Ciubotaru, Olga Ionaşcu, Victoria Sănduţă, Angela Vasilenco, Dragoş Crigan, Marcel Gandrabur, Veaceslav Martînenco, Serafim Vasilache şi Iurie Movilă.

Numele acestora se regăseşte într-un răspuns oficial semnat de şefa statului la solicitarea CSM din luna aprilie, privind prelungirea mandatelor după ce au activat timp de cinci ani în sistem.

CSM urmează să examineze motivele invocate de şefa statului şi să decidă care din candidaţii respinşi îi va propune repetat şi care din ei urmează să părăsească sistemul. Decizia finală va aparţine CSM, deoarece şefa statului nu este în drept să respingă repetat candidatul propus de CSM.

Solicitată de portalul Anticorupţie.md, Victoria Sânduţă a declarat că a rămas surprinsă şi nu cunoaşte motivele pentru care şefa statului a decis să nu-i prelungească mandatul. „Eu nu am fost informată oficial, nu cunosc nici motivele. Dar recunosc că am rămas surprinsă. Pe parcursul celor cinci ani de mandat nu au fost constate abateri în privinţa mea, nu au fost nici sancţiuni disciplinare. Această decizie nu este un document definitiv. Dacă se va lua decizia ca să nu fiu propusă repetat, mă voi adresa în instanţă”, ne-a declarat magistrata.


 

Julieta Saviţchi
01/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii