Lovitură asupra Centralei Termoelectrice de la Cuciurgan. Guvernul modifică legislația pentru a putea importa energie electrică din mai multe surse  

Ion Chișlea
19/01/2022

Cabinetul de miniștri a avizat pozitiv, miercuri, o modificare legislativă care permite importul energiei electrice din două sau mai multe surse, decizie motivată de criza energetică din noiembrie, când Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES), proprietare a companiei rusești INTER RAO, singurul furnizor de electricitate pentru Republica Moldova, a pus în pericol securitatea energetică a statului.

Potrivit notei informative alăturate proiectului de lege avizat, situația creată în noiembrie evidențiază necesitatea de a avea, conform Legii, cel puțin doi câștigători în cadrul licitațiilor organizate pentru achiziția de energie.

Așa cum regulile actuale ale licitațiilor conduc la desemnarea unui singur câștigător, pentru creșterea siguranței în aprovizionarea cu energie, s-a impus includerea unei serii de elemente procedurale care să creeze un echilibru între obținerea celor mai mici costuri și obținerea unui mai mare grad de siguranță în aprovizionarea cu energie electrică.

Drept urmare, criteriul unic de ”preț minim” a fost înlocuit cu un cumul de obiective urmărite prin licitație, inclusiv obiective de siguranță în aprovizionare, creând astfel posibilitatea stabilirii de câștigători multipli la licitațiile pentru achiziționarea de energie;

Totodată, în competența Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, vor fi date unele elemente procedurale, grație cărora aceasta va putea elabora o instrucțiune care va stabili rapoarte cantitative de achiziționat de la primii doi ofertanți semnificativi, în funcție de diferența procentuală dintre prețurile ofertate de aceștia. De exemplu, dacă diferența dintre primii doi ofertanți este de sub 5%, se vor contracta de la aceștia cantități în proporția 70%–30%, dacă diferența dintre prețurile ofertate este de 5% – 15 % proporțiile de contractare vor fi 80%  la 20 %, iar dacă diferența este mai mare de 30% se va stabili un singur câștigător.

În notă se menționează că modificările trebuie efectuate urgent astfel încât să poată fi aplicate începând cu licitațiile pentru achiziția energiei electrice ce se vor desfășura în februarie–martie, contractele existente expirând pe 31 martie 2022.

Pentru moment, singurul furnizor de energie electrică în Republica Moldova este Centrala Termoelectrică  de la Cuciurgan (MGRES), amplasată în regiunea Transnistreană și controlată de grupul de companii rusesc de stat RAO EES.

Odată cu declanșarea crizei gazelor în luna noiembrie, pe fundalul negocierii unui nou acord de achiziție a gazelor din Federația Rusă, și a livrării unui volum insuficient de gaze, centrala de la Cuciurgan și-a redus volumul de energie livrată. Drept urmare, Republica Moldova a fost obligată, în regim de urgență, să procure energie de la producătorii ucraineni.

Deși acordul de cumpărare a energiei electrice de la MGRES expiră pe 31 martie, există puține șanse ca alt producător să ofere energie electrică la un preț mai mic decât centrala din Transnistria. Și asta deoarece, MGRES cumpără gaze naturale la un preț cu mult mai mic decât producătorii ucraineni. Aceștia au dublat prețurile în toamna lui 2021 din cauza scumpirii gazelor pe care le utilizează în procesul de producere a electricității.

Modificările avizate de Guvern își propun să existe și un al doilea câștigător sau mai mulți, care, chiar dacă cer un preț mai mare pentru electricitatea furnizată, vor oferi un echilibru în cazul când centrala de la Cuciurgan nu va livra suficientă energie. 

Documentul mai prevede asigurarea unui mecanism de echilibrare și de plată a dezechilibrelor pe piața angro a energiei electrice prin oferirea instrumentelor necesare operatorului pieței de echilibrare Întreprinderii de Stat Moldelectrica în ceea ce privește constituirea garanțiilor pentru energia electrică de echilibrare.

Ion Chișlea
19/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii