Lukaşenko ameninţă: „Astăzi este Ucraina, mâine pot fi Moldova, statele baltice, Polonia sau România”

Julieta Saviţchi
18/09/2022
Alexandr Lukaşenko

Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a declarat în timpul manifestațiilor de sâmbătă de Ziua Unității, că Republica Moldova ar putea avea soarta Ucrainei de acum, alături de România, statele baltice şi Polonia. Prima ţară care a reacţionat a fost România, convocându-l pe ambasadorul belarus la Ministerul de Externe.

Alexandr Lukaşenko a declarat că apropierea acestor ţări de SUA ar putea duce la distrugerea lor li a sugerat să tragă învățăminte din evenimentele care au dus la al Doilea Război Mondial.

"Statele Unite ale Americii împing Europa într-o confruntare militară cu Rusia, pe teritoriul Ucrainei. Și scopurile sunt, în același timp, slăbirea Rusiei și distrugerea Belarusului. Astăzi este Ucraina, mâine vor fi Moldova sau statele baltice, Polonia sau România. SUA încearcă să provoace un război în Kosovo, ca să pună presiune asupra Serbiei, aruncă gaz pe focul care mocnește în Karabah, tulbură apele din Siria. America este singura țară care beneficiază de pe urma a ceea ce se întâmplă aici: poate să îi arate Europei care este locul ei și să elimine rivalii dintr-o singură mișcare", a declarat preşedintele belarus, citat de agenţia pro-Kremlin TASS.

Ministrul Afacerilor Externe de la Bucureşti, Bogdan Aurescu, a dispus convocarea însărcinatului cu afaceri al Belarusului în România pentru a-i comunica poziţia faţă de declaraţiile lui Lukaşenko. „Partea română respinge ferm astfel de afirmații inadmisibile, care alimentează retorica bazată pe apel la forță și amenințarea cu forța în relațiile internaționale. De asemenea, nu poate fi ignorat rolul și responsabilitatea internațională ale Belarusului în calitate de complice al Rusiei în susținerea războiului de agresiune împotriva Ucrainei.Totodată, MAE reamintește că România este stat membru al NATO și beneficiază, în cel mai înalt grad, de toate garanțiile de securitate care decurg din acest statut în conformitate cu clauza de apărare colectivă din art.5 al Tratatului Atlanticului de Nord, NATO fiind cea mai puternică alianță politico-militară din istorie”, i s-a comunicat diplomatului din Belarus la Bucureşti, potrivit unui comunicat de presă al MAE al României.

Julieta Saviţchi
18/09/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii