Magistrata Curții Constituționale, Liuba Șova: „Decizia privind alegerea lui Vladimir Țurcan președinte al CC a fost luată înainte”

Anticoruptie.md
19/08/2019

Judecătoarea Curții Constituționale, Liuba Șova, a dezvăluit luni seara, într-o intervenție pentru postul Tv8, că alegerea lui Vladimir Țurcan în funcția de președinte al Curții ar fi fost aranjată și că ar fi primit „recomandări” de a vota într-un anumit fel.

Magistrata a declarat că a primit un mesaj duminică, de la un angajat al Parlamentului, care îi sugerează să-l înainteze pe Vladimir Țurcan la funcția de președinte, iar cel din urmă o va numi președintă în absența lui.

Foto: tv8.md

„Eu cu aceste mesaje nu mă voi adresa la organele de drept, pentru că nu am încredere”, a subliniat Liuba Șova. Ea afirmă că a înaintat candidatura lui Serghei Țurcanu la funcția de președinte al Curții, dar acesta și-a retras-o.

„El și-a retras-o și a spus că nu este de acord să candideze și nici nu înaintează altă candidatură. Același lucru a făcut și Domnica Manole și Eduard Ababei. Domnul Țurcan și-a înaintat candidatura sa, iar Nicolae Roșca m-a înaintat pe mine. Eu declar în fața întregului popor că eu m-am votat pe mine, logic eu deduc că persoana care m-a înaintat pe mine a votat candidatul pe care l-a înaintat. Mai departe votul este secret, eu nu cunosc cine și pentru cine a votat, dar a fost patru la doi”, a subliniat magistrata.

Judecătoarea anticipează eventuale consecințe după dezvăluirile făcute. „Îmi dau seama că vor fi consecințe și nu cele mai frumoase, dar adevărul este mai presus. Îmi asum riscurile”, a menționat ea.

Amintim că în dimineața zilei de luni, magistrații Curţii Constituţionale, care acum trei zile au depus jurământul în Parlament, l-au ales în calitate de preşedinte al Curţii pe judecătorul Vladimir Ţurcan. Acesta a fost votat, vineri, pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională din partea Legislativului de 54 de parlamentari. O zi mai devreme, printr-o inițiativă legislativă semnată de deputații Alexandru Slusari, Mihai Popșoi și Vlad Batrîncea, în această funcție era propus fostul președinte al Curții Constituționale, Dumitru Pulbere. El a fost însă înlocuit de socialiști cu Vladimir Țurcanu, întrucât legea prevede că un judecător constituțional nu poate deține mai mult de două mandate. 

Anticoruptie.md
19/08/2019

Comentarii