Maia Sandu cere judecătorilor CC și procurorului general să demisioneze: „Justitia va aplica sanctiuni pentru Plahotniuc si cei care au încălcat legea, subordonându-se lui”

Cornelia Cozonac
14/06/2019
CIJM

Maia Sandu a cerut vineri judecătorilor Curții Constituționale să-și revizuiască toate actele neconstituționale din perioada 7-9 iunie și să-și dea demisia in corpore. La fel i-a cerut să demisioneze și procurorului general, Eduard Harunjen. „În foarte scurt timp, justiția independentă va aplica sancțiunile corespunzătoare conform literei și spiritului legii pentru cetățeanul Plahotniuc și cei care au încălcat prevederile legale, subordonându-i-se direct”, a declarat șefa Guvernului, la scurt timp după ce PDM a anunțat că se retrage de la guvernare.

„Acțiunile abuzive dictate de Plahotniuc, blocarea instituțiilor statului, șantajul și amenințările cetățenilor, subordonarea câtorva șefi de instituții care au dat indicații ilegale propriilor angajați, utilizarea structurilor paramilitare pentru a crea o stare de frică în societate, agresarea reprezentanților presei, nerecunoașterea noului Guvern învestit și emiterea unor hotărâri ilegale sunt acțiuni care nu vor rămâne nepedepsite”, a declarat Maia Sandu. 

„După ce ani întregi a terorizat toata țară, Plahotniuc și câțiva din anturajul lui au vrut să nimicească orice urmă de democrație, ținând în captivitate o țară întreagă timp de șapte zile, inclusiv propriii membri de partid, pentru securitatea unui singur om, Plahotniuc”, a mai spus șefa Guvernului. 

Ea a exprimat speranța că decizia Partidului Democrat este una asumată și sinceră și nu reprezintă o capcană prin care își rezervă timp pentru pregătirea de acțiuni subversive. În acest sens, pentru a demonstra că PD își asumă rolul de partid de opoziție, fără blocaje și acțiuni ce ar periclita funcționarea administrației publice centrale, Guvernul a solicitat ca PD să retragă toate forțele paramilitare și toate persoanele din jurul instituțiilor publice, să renunțe la orice manifestație publică pentru a evita conflicte și situații violente și să înceteze imediat terorizarea funcționarilor publici și să nu mai dea indicații ilegale.

Prim-ministra și-a încheiat discursul cu următorul mesaj către cetățeni: „Dragi cetățeni, vă mulțumesc pentru curajul dvs, pentru că ați fost alături în aceste zile și ați crezut în noi. Această victorie este a dumneavoastră! Ați rezistat presiunilor, ați mers înainte în ciuda tuturor obstacolelor, ați luptat neîncetat pentru dreptate și respect. În sfârșit, am câștigat în fața răului! Vă mulțumesc că în aceste zile ați păstrat o atitudine calmă, ne-ați urmărit, ați distribuit mesajele noastre, ne-ați încurajat să mergem înainte. Sunt onorată să fiu prim-ministrul acestei țări. Sunt onorată să fiu prim-ministrul dumneavoastră”.

Cornelia Cozonac
14/06/2019

Comentarii