Manevra Băncii Naționale pentru a evita prăbușirea leului. Volumul de valută vărsat pe piață a fost de ordinul sutelor de milioane de dolari

Ion Chișlea
22/04/2022

Banca Națională a Moldovei (BNM) a fost nevoită să verse pe piață 232,8 milioane de dolari din rezervele oficiale în contextul războiul din Ucraina, care i-a făcut pe moldoveni să vândă mai puțină și să cumpere mai multă valută de la casele de schimb și, drept urmare, s-a creat un deficit acut de valută atât pe piața valutară în numerar, cât și pe cea fără numerar.

Mișcarea BNM a fost făcută pentru a nu admite o prăbușire a leului din cauza insuficienței de valută. BNM anunță că în luna martie situația pe piața valutară s-a înrăutățit, înregistrându-se o cerere netă de valută, atât din partea agenților economici, cât și din partea persoanelor fizice.

Structura pieței valutare moldovenești este formată astfel încât  la casele de schimb, în numerar, se vinde mai multă valută decât se cumpără, datorită volumului mare de valută transferată de peste hotare. Astfel, pe segmentul opreațiunilor de cumpărare-vânzare a valutei în numerar, de regulă, se creează constant un surplus sau o ofertă netă de valută. Aici tranzacționează, în special, persoanele fizice.

Acest surplus este folosit pentru a acoperi deficitul sau cererea netă de valută, creată pe piața valutară fără numerar unde operează persoanele juridice, care mai mult cumpără valută decât vând. Și asta deoarece exporturile aduc de câteva ori mai puțină valută decât este necesară pentru a plăti importurile.

Iată că în martie, pe fundalul războiului din Ucraina, persoanele fizice nu au mai vândut valuta primită de peste hotare, cumpărând mai multă valută decât de obicei. Drept urmare, pe acest segment a fost înregistrat un  deficit de valută de 26,1 milioane de dolari. Comparativ, în februarie, pe segmentul tranzacțiilor în numerar a fost înregistrat un surplus de valută de 101 milioane de dolari.

Deși, din cauza războiului, s-a redus și cererea de valută pe piața fără numerar, din partea persoanelor juridice, volumul reducerii a fost de doar 26 milioane dolari și nu a redresat prea mult situația.

Drept urmare a situației create, pentru a nu admite o prăbușire a monedei naționale, BNM a fost nevoită să scoată bani din rezerve pentru a suplini oferta de valută atât pe segmentul în numerar (persoane fizice) cât și pe cel fără numerar (persoane juridice). Astfel, Banca Națională a precizat că a intervenit pe piața valutară, prin vânzări nete de valută în volum de 232,8 milioanede dolari.

Ion Chișlea
22/04/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii