Merg la discuții, dar cu decizia pregătită. Forța Fermierilor, așteptată la Ministerul Agriculturii

Mihaela Cibotaru
16/11/2023
simbol

După ce au anunțat că vor ieși, săptămâna viitoare, la un protest masiv cu tehnică agricolă, reprezentanții Asociației Forța Fermierilor sunt invitați la o întâlnire cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, pe 16 noiembrie. Reprezentanții asociației spun că vor merge la întâlnire cu propuneri concrete pentru a salva de faliment agricultorii micro, mici și mijlocii.

Potrivit asociației, membrii acesteia vor merge la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare „cu proiectul deciziei Comisiei Situației Excepționale, care, dacă va fi adoptată, poate salva foarte mulți fermieri micro, mici și mijlocii de faliment”. „Forța Fermierilor” subliniază că soluțiile propuse nu necesită alocări suplimentare de la buget.

Asociația Forța Fermierilor a propus introducerea unui moratoriu la calcularea penalităților, executarea silită a obligațiunilor și demararea procedurilor de insolvență în raport cu agricultorii micro, mici și mijlocii, care cresc preponderent culturi cerealiere și oleaginoase; aprobarea și finanțarea, din anul 2024, a schemelor de plăti directe la hectar; alocarea a 50% din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii, dar nu mai puțin de 1 mlrd de lei, pentru acordarea compensațiilor fermierilor micro, mici și mijlocii pentru prețurile derizorii, în forma de plăți directe la hectar de floarea soarelui și porumb, cultivate în anul 2023 și interzicerea importului grâului, porumbului și de floarea soarelui cel puțin până la 31 martie 2024 și admiterea tranzitul cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina doar cu transportul  feroviar.

Pe 15 noiembrie, Asociația Forța Fermierilor a anunțat că agricultorii din mai multe raioane vor ieși, pe 22 noiembrie, la un protest masiv cu tehnică agricolă, inclusiv se vor deplasa cu aceasta spre capitală.

Mihaela Cibotaru
16/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii