„Forța fermierilor”, cu tractoarele spre Chișinău

Mihaela Cibotaru
15/11/2023

După discuțiile purtate cu premierul Dorin Recean și în pofida acțiunilor de suport anunțate de autorități pentru agricultori, unele asociații de fermieri anunță că, pe 22 noiembrie, vor ieși cu tehnica agricolă la protest, inclusiv se vor deplasa spre Chișinău. Asociația Forța Fermierilor și Federația Națională a Fermierilor susțin că autoritățile nu întreprind acțiunile necesare pentru a salva fermierii micro, mici și mijlocii, subliniind că măsurile propuse de cele două organizații nu necesită cheltuieli bugetare suplimentare.

Potrivit unei declarații a celor două asociații, autoritățile, „prin tăcerea și inacțiuni contribuie la distrugerea agricultorilor din zonele rurale”, care sunt la limita falimentului și disperării.

Reprezentanții fermierilor propun pentru remedierea situației grave în care se află agricultorii introducerea unui moratoriu la calcularea penalităților, executarea silită a obligațiunilor și demararea procedurilor de insolvență în raport cu agricultorii micro, mici și mijlocii, care cresc preponderent culturi cerealiere și oleaginoase; aprobarea și finanțarea, din anul 2024, a schemelor de plăti directe la hectar; alocarea a 50% din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii, dar nu mai puțin de 1 mlrd de lei, pentru acordarea compensațiilor fermierilor micro, mici și mijlocii pentru prețurile derizorii, în forma de plăți directe la hectar de floarea soarelui și porumb, cultivate în anul 2023 și interzicerea importului grâului, porumbului și de floarea soarelui cel puțin până la 31 martie 2024 și admiterea tranzitul cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina doar cu transportul  feroviar.

În cadrul întâlnirii de săptămâna trecută a reprezentanților fermierilor cu premierul, Dorin Recean a spus că fermierilor deja le-au fost returnate subvenții în valoare de 1,5 mlrd de lei și a vorbit despre acțiunile întreprinse în continuare și planificate de autorități pentru a susține agricultorii. Și Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a anunțat că a fost publicată lista preliminară a agricultorilor care vor beneficia de subvenții din cele 200 de mln de lei alocați din fondul de rezervă al Guvernului pentru diminuarea discrepanței între costurile mari de producere și prețurile mici de vânzare a producției.

Mihaela Cibotaru
15/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii