Critici dure au fost lansate la Adunarea Generală a Judecătorilor, care a avut loc vineri, 11 martie. După ce au fost prezentate rapoartele de activitate ale Consiliului Superior al Magistraturii și al Curții Supreme de Justiție, potrivit cărora cele două instituții depun eforturi mari pentru a ține pasul cu reforma, unii judecători, dar și ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, au criticat starea de lucruri din sistem.
„Pe parcursul ultimilor ani, Curtea Supremă de Justiţie și Consiliul Superior al Magistraturii au depus eforturi considerabile pentru implementarea Strategiei de reformă asectorului Justiţiei. Ambele foruri reprezentative ale sistemului judecătoresc au susţinut majoritatea iniţiativelor legislative parvenite din Parlament și Guvern, întru realizarea reformei și au venit cu propriile propuneri cu privire la dinamizarea schimbărilor în domeniul justiţiei”, a menționat Petru Ursache, președintele interimar al CSJ, în prezentarea raportului.
De altă părere este ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, care a criticat starea de lucruri din sistemul judecătoresc, amintind de rezultatele sondajelor care arată că cetățenii nu au încredere în justiție și, în special, în procurori și judecători. „Suntem impuși să trecem un examen foarte dur, dar necesar. Dacă nu-l trecem, cetățeanul nu ne va mai recunoaște ca sistem, unde se poate adresa să-și facă dreptate. Trebuie să regândim și să revedem ce înseamnă pentru noi legitimitatea sistemului”, a subliniat Vladimir Cebotari.
Un mesaj dur pentru judecători a avut și Tatiana Răducanu, membră a Consiliului Superior al Magistraturii. „Autoritatea sistemului judecătoresc e la pământ. Societatea nu are încredere în justiție. Suntem sesizați des despre hotărârile cusute cu ață albă care au fost emise. Haideți să demonstrăm că suntem a treia putere, să excludem hotărârile arbitrare și neconforme legii. O hotărâre emisă și motivată este fața unui judecător”, și-a îndemnat magistrata colegii din instanțele de judecată. „Mă adresez judecătorilor tineri: nu vă temeți să spuneți "Nu", atunci când vi se dă de înțeles ce hotărâre ar trebui să fie emisă. Eu am curajul să spun la CSM ce gândesc. Să nu încerce să mă intimideze și să mă sperie”, a punctat Tatiana Răducanu. Magistrata este de părere că președinții judecătoriilor tolerează cu bună-credință acțiunile necorespunzătoare ale unor judecători.
„Știți ce se întâmplă în instanțe, știți cine și ce decizii emite. Nu sunt așa de mulți judecători. Informați, sesizați Consiliul, dați informații cu privire la hotărârile arbitrare și neconforme legii, ca să excludem judecătorii, să-i tragem la răspundere disciplinară. Numai așa vom putea spori încrederea cetățenilor”, a declarat Tatiana Răducanu.
Optimizarea hărții judecătorești, o realizare sau un eșec?
În discursul său, ministrul Justiției a anunțat că urmează să fie propuse mai multe modificări la legislație, pentru o mai mare transparență în sistemul judecătoresc. „Programul Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD) nu este nici pe departe cel pe care ne dorim să-l utilizați în munca dumeavoastră. Ne propunem ca dosarul să fie unul virtual. Plecarea dosarului de la o instanță la alta să se facă în câteva clipe. Fiecare act procedural trebuie să fie contabilizat de acest sistem, să vă alerteze că un lucru nu este făcut la timp și să aveți posibilitatea să corectați greșeala”, a declarat Cebotari.
Demnitarul a subliniat și faptul că optimizarea hărții judecătorești, prin care se propune lichidarea, prin absorbție, a 27 de judecătorii din Moldova, este un pas important, chiar dacă este scump. „Ne dorim acest lucru, chiar dacă este un pas foarte scump, care va dura zece ani, cel mult. Idei de îmbunătățire a sistemului sunt multe, dar ele nu vor prinde viață dacă nu vor fi acceptate cu adevărat de către dumneavoastră”, a mai spus ministrul.
Oleg Melniciuc, președintele Judecătoriei sectorului Râșcani al Capitalei, a menționat însă că optimizarea hărții judecătorești va fi un eșec total. „Înțelegem că se încearcă anumite economii, dar eu vă asigur că vor fi costuri mai mari și o incomoditate enormă a justițiabililor. Justiția nu trebuie să fie ieftină, ci echitabilă”, a punctat magistratul.
Proiectul de lege privind optimizarea hărții judecătoriilor prevede menținerea a 14 judecătorii, cu mărirea numărului de judecători până la cel puțin nouă magistrați în fiecare instanță. De asemenea, până în 2027, va fi creată, prin fuzionarea judecătoriilor de sector, Judecătoria Chișinău. În schimb, vor dispărea Judecătoria Militară și Judecătoria Comercială de Circumscripție. Pentru optimizarea hărții judecătorești vor fi necesare 1,2 miliarde de lei. După lungi dezbateri, proiectul a fost adoptat vineri, 11 martie, în prima lectură, cu 53 de voturi ale deputaților.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii