Ministerul Afacerilor Interne s-a autosesizat pe marginea abuzurilor admise de Poliția din Taraclia asupra unor jurnaliști de investigație

Anticoruptie.md
03/06/2016
Foto: CIJM

Ministerul Afacerilor Interne din Moldova (MAI) s-a autosesizat pe marginea acțiunilor abuzive ale Inspectoratului de Poliție al raionului Taraclia, care a dispus interogarea autorilor unei investigații jurnalistice şi confiscarea materialelor în baza cărora a fost realizată ancheta jurnalistică. Reacția vine după ce Centrul de Investigații Jurnalistice le-a cerut autorităților să ia atitudinea pe marginea acestui caz, iar mai multe organizații neguvernamentale de media au condamnat și calificat drept inadmisibile acțiunile de persecutare și constrângere autoritară din partea instituțiilor statului asupra reprezentanților mass-media pentru materialele jurnalistice pe care le realizează. 

Potrivit MAI, ministrul Alexandru Jizdan a dispus inițierea unei anchete de serviciu pentru elucidarea circumstanțelor incidentului.

„Serviciul Protecţiei Internă şi Anticorupţie al MAI a iniţiat o anchetă de serviciu în baza articolului scris de către Centrul pentru Jurnalism Independent, plasat pe portalul anticoruptie.md, pentru a elucida acest caz. În cadrul acestei anchete se vor investiga şi stabili toate detaliile acestui incident, precum şi legalitatea acţiunilor colaboratorilor de poliţie implicaţi. Odată cu finalizarea anchetei de serviciu, persoanele interesate vor fi informate de către Ministerul Afacerilor Interne în legătură cu rezultatele acestei investigații interne”, se arată într-un mesaj postat pe pagina oficială de Facebook a MAI.

Reacția autorităților vine după ce Inspectoratul de Poliţie al raionului Taraclia a dispus interogarea jurnaliştilor şi confiscarea tuturor materialelor în baza cărora a fost realizată investigația „Cum a ajuns un iaz al statului în proprietate privată?” (autor - Аnghelina Gaidarji), apărută în ziarul local „Svet” pe 17-18 aprilie curent și la postul de televiziune NTS din Taraclia. Potrivit unei dispoziţii ajunsă în posesia portalului Anticoruptie.md, oamenii legii au vrut să afle cine anume a ordonat publicarea materialului şi cine a oferit reporterilor imaginile video. 

Investigația, desfășurată în cadrul unui proiect al Centrului de Investigații Jurnalistice, deconspiră o schemă frauduloasă prin care un iaz a ajuns din proprietate publică în proprietate privată. Ancheta jurnalistică dezvăluia că orașul Taraclia riscă să rămână fără iazul care îl protejează de inundații, după ce bunul public a ajuns în mâinile preşedintelui cooperativei “Rodina Nova”, printr-o decizie a Judecătoriei Economice, emisă în anul 2011. În timp ce Primăria orașului încearcă să-și recupereze bunul pierdut, iar procurorii se chinuie de cinci ani să descopere cum a ajuns iazul pe mâini străine, omul de afaceri a scos lacul la vânzare. Reporterii au deconspirat întreaga schemă, după ce s-au dat drept cumpărători și au filmat cu o cameră ascunsă.

Anticoruptie.md
03/06/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii